Grillad fläskytterfilé med korv och potatissallad

Vad är egentligen fläskytterfilé?

Visste du att fläskytterfilé egentligen inte någon filé utan kommer från styckningsdetaljen kotlett ur vilken man skär bort ben och fett och sedan skär till bitar på längden? Det kan alltså jämföras med den gamla hederliga varianten där fläskkotletten är skivad och antingen har kvar benet i på ena sidan eller inte. Fläskkotletten, som sitter på grisens rygg och kan jämföras med ryggbiff på kossan, har alltså inget med fläskfilén att göra.

Men nu ska vi inte snacka ner fläskytterfilén för det, för i ärlighetens namn tycker jag fläskyttern är så mycket roligare och mångsidigare än en fläskfilé. Personligen tycker jag att fläskfilén både är för liten och lätt blir för torr. Visst, den är mör, men det är fläskkotletten också, så länge man inte överkör den. Jag väljer nästan alltid fläskytterfilé till rätter där man i vanliga fall väljer fläskfilé. Jag tycker nämligen att den är saftigare och har mer smak. Den är dessutom utmärkt att skära ett snitt i och fylla, att grilla eller ugnslaga hel, att skära medaljonger av och steka – bra för att nämna några varianter.

Goda såserKorv och fläskyterfilé

Grilla köttet helt så blir det saftigare

Till denna middagsrätt grillar jag fläskytterfilén hel, låter den vila i folie i 5–10 minuter och skivar sedan upp den. Då blir den saftigare. Förutom fläskytterfilé grillar jag även två sorters korv och skivar upp. Det räcker kanske egentligen med en sorts korv, mend jag tycker det är trevligt att erbjuda lite olika sorters och storlekar. Blir det något över är det ju bara att lägga i en låda i kylen och servera som rester dagen efter. Till kött och korv gör jag en klar potatissallad med soltorkade tomater, rödlök, kapris lite kryddor och ett gäng örter. Ta gärna små, fasta potatisar – eller färskpotatis som blir allra bäst.

Grillad fläskytterfilé med korv och potatissallad passar perfekt att servera på sommarkvällen. Framför allt då mycket kan förberedas. Potatissalladen brukar jag göra i förväg på morgonen och bara plocka fram. Då serverar jag den kall eller ljummen. Vill man ha den ljummen är det bara att ställa den i mikron i 30–60 sekunder. Likaså såserna gör jag i förväg. Den ena är en vitlökssås som jag gör på mitt speciella vis. Den är bara så god! Det andra är en ajvarsås som jag rör ihop av ajvar och créme fraiche som smakar av med salt och peppar. Vill man hålla det enkelt kan man så klart köpa färdiga såser och servera till.

» Här hittar du fler goda sommarrecept

Grillad fläskytterfilé med korv och potatissallad

Grillad fläskytterfilé med korv och potatissallad

För: 4 personer

Ajvarsås:

3–4 msk ajvar
2 dl crème fraiche
salt, svartpeppar

Vitlökssås:

1 stor vitlöksklyfta
1 klick smör
2 dl crème fraiche

Potatissallad:

1 kg färskpotatis eller fast potatis
8 bitar soltorkade tomater
1/2 liten rödlök
1 dl kapris
1 dl hackade örter, ex dill, persilja, timjan, libbsticka
1–1,5 dl olivolja eller olja från vitlök eller soltorkade tomater
1 krm gul curry
0,5 tsk senap
2 tsk balsamvinäger
salt, svartpeppar

Grillat kött:

0,5 dl olivolja
1 msk balsamvinäger
0,5 tsk grillkrydda
1 krm chilipulver
1 krm rökt paprikapulver
800g fläskytterfilé
salt, svartpeppar
1 paket smala kryddiga korvar, ex lammkorv
1 paket tjocka kryddiga korvar

  • Rör ihop ajvar med crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Vill du inte göra två såser går det lika bra att servera ajvarn som den är, utan att blandas med crème fraiche.
  • Skala vitlöksklyftan och pressa den i en vitlökspress. Lägg den pressade vitlöken i en skål och lägg en liten klick smör på vitlökspresset. Värm i micron i 30 sekunder på full effekt. Blanda vitlöken med crème fraiche och smaka av med salt. Ställ såsen svalt fram till servering.
  • Tvätta potatisen och skala den om det behövs. Koka potatisen hel i saltat vatten i cirka 10 minuter eller tills den mjuknat – känn med en tandpetare. Slå av vattnet och låt potatisen svalna. Skär den sedan till lagom munsbitar. Strimla de soltorkade tomaterna. Skär ett snitt rakt in i lökhalvan mot roten och skiva den sedan till kvartsskivor. Hacka örterna och blanda dem med olja, curry, senap och balsamvinäger i en stor skål. Lägg i potatis, soltorkade tomater, rödlök och kapris och blanda allt. Dra över salt och peppar.
  • Rör ihop olivolja och balsamvinäger med grillkrydda, chilipulver och rökt paprikapulver i en skål. Ansa köttet från eventuella hinnor, om det behövs.
  • Snitta korvarna utmed ena sidan. Värm grillen och lägg på kött och korvar. Pensla köttet med marinaden under grillningen och salta. Vänd köttet och korvarna några gånger under grillningen. Tryck inte på köttet, då försvinner vätskan så det blir torrt. Grilla köttet till en innertemperatur på 60–62°C och korvarna tills de fått yta. Dra över peppar på köttet vid slutet av grillningen så den inte blir besk. Låt kött och korv vila i folie i 5–10 minuter. Skiva upp köttet och korvarna. Dra över salt och peppar på köttets skurna yta innan servering.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.