Grillad fläskytterfilé med potatis- och zucchinigratäng

Enkelt och gott till grillen

September är alltid lite av ett Kinderägg. Antingen blir det plötsligt höst, regn och kallt. Andra år blir det en lång och härlig sensommar. Just detta år blev det sol och värme, samtidigt som man kunde plocka både trattkantareller och trumpetsvamp redan i augusti. Att det är så här varmt och skönt i september är lyxigt, och då får man passa på att spendera så mycket tid man kan ute, grilla och bara njuta.

Madeleine Landley odlar zucchiniZucchini odlingMadeleine Landley grillar korv

Grillad fläskytterfilé med potatis- och zucchinigratäng passar fint att laga till kvällen under sensommaren. Jag som haft massor av zucchini i odlingarna serverar den grillade fläskfilén med en krämig och god gratäng som görs av riven potatis och zucchini, lite lättkokta bönor och nyskördad broccoli. Det hela blir en ganska enkel men ändå festlig middagsrätt där potatis- och zucchinigratängen med fördel kan göras i förväg och värmas på i mikron när det är dags att äta. Självklart passar den här rätten precis lika bra att servera på sommaren.

» Här hittar du fler festliga middagsrätter

Grillad fläskytterfilé med potatis- och zucchinigratäng

Grillad fläskytterfilé med potatis- och zucchinigratäng

För: 4 personer

500g riven zucchini
400g mjölig potatis
2 vitlöksklyftor
2 tsk majsstärkelse
3 dl vispgrädde
salt, svartpeppar

Fläskytterfilé:

800g fläskytterfilé
1/2 röd chili
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 tsk råsocker
1 tsk äppelcidervinäger
1 krm malen ingefära
1 tsk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
svartpeppar

Tillbehör:

250g broccoli
125g näve bönor, ex haricots verts och/eller vaxbönor
svartvinbärsgelé

  • Riv zucchinin på de stora hålen på ett rivjärn. Lägg rivet i ett durkslag och låt det rivna av. Krama ur överflödig vätska. Skala och riv potatisen på de stora hålen på rivjärnet. Låt det rinna av en aning och blanda med zucchinin. Blanda rivet med pressad vitlök, majsstärkelse, grädde, salt och peppar. Häll smeten i en form på cirka 20x20x5 cm. Ställ in gratängen i 225°C i 50 minuter.
  • Ansa köttet från hinnor om det behövs. Hacka chili och vitlök. Rör ihop chili, vitlök, olja, råsocker, äppelcidervinäger, ingefära, soja och tomatpuré och svartpeppar. Vänd runt köttet i marinaden och grilla det till en innertemperatur på 60°C. Pensla med resterande marinad under grillningen. Låt köttet vila i 5–10 minuter och skiva sedan upp det.
  • Skär broccolin till mindre träd och snoppa bönorna. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Lägg i broccolin och låt den småputtra i 1 minut. Lägg i bönorna och låt det puttra i ytterligare 2 minuter. Slå av vattnet direkt.
  • Lägg upp gratäng, kött och grönsaker på tallrikar. Servera med svartvinbärsgelé.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.