Grillad fläskytterfilé med vitlök och mangoglaze

Mat och inspiration till buffén

Våren är här, och med den kommer påsk, studentfester, Valborgsmässoafton och bröllopsfester. Till alla dessa är det utmärkt att duka fram en buffé. Låt oss alltså konstatera att bufféns tid är här!

Det finns många fördelar med buffé. Dels kan mycket av maten kan förberedas och serveras kall eller halvljummen. Det är alltså inte flera moment som måste matcha och ingredienser som mäste läggas upp. Jag gillar också buffémat eftersom det är många smaker och konsistenser som samsas. Det gör det till en trevlig upplevelse där folk kan ta av det de själva vill. Blanda gärna glutenfria rätter med vegetariska inslag och sallader så kan gäster med allergier och olika preferenser hitta något som passar.

Recept med fläskytterfilé

Grillad fläskytterfilé med vitlök och mangoglaze passar bra till en buffé där man varvar pajer, gratänger, grillat och olika vegetariska tillbehör. Fläskytterfilén går bra att göra i förväg och passar fint att servera kall. Man kan förstås även göra denna maträtt med fläskfilé. Jag tycker dock att fläskytterfilén är roligare eftersom denna är bredare och lite kompaktare. Jag tycker också att den har lite mer smak eftersom den har suttit intill benet.

Visste du förresten att fläskytterfilé egentligen är benfri fläskkotlett i bit som man skär till smalare bitar? Eftersom fläskfilén sitter fäst under kotlettraden tyckte man att detta var ett bra namn. Lite mer publikfriande kanske eftersom så många av någon underlig anledning tycker att filén skulle vara den bästa detaljen på djuret…

Tips på mat att servera

Fläskytterfilén på bilden har jag dekorerat med ärtskott, sesamfrön och ätliga blommor. Det gör det både vackert och färgglatt. Ska du servera buffé? Varför inte kombinera med recepten nedan samt jordgubbar, ost, grillade korvar, kallskuret och bröd? Här hittar du ännu fler bufférecept.

Grillad fläskytterfilé med vitlök och mangoglaze

För: 8-10 personer som buffé

Grillad fläskytterfilé med vitlök och mangoglaze, citron och honungsglaze

Grillad fläskytterfilé med vitlök och mangoglaze:

700g fläskytterfilé
3 vitlöksklyftor
1 dl mangochutney
salt, peppar

Till dekoration:

ärtskott
svarta sesamfrön
ätliga blommor, ex syren eller pensé

  • Ansa fläskytterfilén från segt fett. Pressa vitlök och blanda med mangochutney.
  • För ugn: Hetta upp en stekpanna så den är riktigt het och bryn fläskytterfilén runt om så den får yta. Lägg över köttet i en ugnsfast form och pensla runt om med mangochutney. Salta och peppra och ställ in i 150°C i 45 minuter på över- och undervärme.
    För grill: Invänta bra glöd och lägg på fläskytterfilén. Pensla köttet runt om med mangochutneyn mot slutet av grillningen. Salta och peppra. Använd en stektermometer och grilla köttet tills det har en innertemperatur på cirka 65°C. Låt svalna under folie i 5-10 minuter innan det skivas upp.
  • Skiva upp fläskytterfilén och lägg upp på ett fat. Dekorera med ärtskott, sesamfrön och ätliga blommor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.