Grillad, fylld röding med dillslungad potatis och citronsås

Fylld, helgrillad fisk

Den bästa tiden på året är här och nu kan vi njuta av härliga middagar utomhus. I alla fall när det inte regnar som det gjort de senaste dagarna… Grillen är perfekt att laga maten utomhus på och fylld fisk är underbart gott att lägga på grillen under sommaren. Vare sig man väljer hel fisk fylld med örter, enkla spett eller kryddiga filéer så är det lätt att få till en god middag med sommarkänsla.

Fisk och skaldjur är snabblagade råvaror vilket gör att man kan lägga krutet på tillbehören. Och inte ens tillbehören behöver vara svårlagade. Till denna rätt bestående av grillad, fylld röding med dillslungad potatis och citronsås kan det mesta förberedas inomhus och sedan avslutas ute på grillen. Den som har kokplattor i uteköket kan så klart laga allt utomhus. Det brukar i alla fall vi göra.

Enkel sommarmat för grillen

Rödingen i detta recept kan man naturligtvis byta mot vilken hel fisk man vill. Är man exempelvis sugen på lax kan man lägga fyllningen mellan två större halvor av lax. Är laxbitarna tjocka kan man halvera dem i tjocklek med en filékniv. Såsen kan man göra i förväg, till och med på morgonen, och ställa in i kylen. Det här är en typisk sommarrätt som bjuder på massor av härlig smak och som verkligen är enkel att göra. Variera gärna örterna i fisken med det du är sugen på. Jag är ett stort fan av libbsticka och det passar utmärkt i fisken.

» Här hittar du fler goda grillrecept

Grillad, fylld röding med dillslungad potatis och citronsås

Grillad, fylld röding med dillslungad potatis och citronsås

För: 4 personer

Citronsås:

1 citron (skal)
2 dl crème fraiche
salt, peppar

Dillslungad potatis:

600g fasta små potatisar
några klickar smör
1/2 kruka dill
salt, peppar

Fylld röding:

2 hela rödingar (à 600–700g)
salt, peppar
1/2 kruka oregano
100g smör

Rör ihop rivet citronskal med creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Ställ såsen svalt fram till servering.

Gnugga potatisen ren och koka den hel i saltat vatten i cirka 15 minuter. Känn efter med en tandpetare att de är klara. Slå av kokvattnet och ha i en klick smör i kastrullen. Riv i färsk dill och krydda med salt och peppar. Lägg på locket och slunga runt allt så det blandas.

Ta ur fisken om det inte redan är gjort. Skölj fiskarna på insidan och utsidan. Salta och peppra på insidan. Fördela ur färsk oregano och bitar av smör inuti fisken. Lägg fiskarna i halster och grilla dem till de har fått fin yta.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.