Grillad fisk med smörslungad potatis och kräftröra

Matinspiration till sommarkvällen

I fredags fyllde min sambo år. När man börjar komma upp i åldern inser man till slut att man har det mesta man vill ha. Alltså blir det till slut rätt svårt att komma på något att önska sig i födelsedagspresent. Sambon bestämde sig i alla fall för att han önskade sig en god middag – och det var ju klart att han skulle få. Då fick han mycket riktigt grillad fisk med smörslungad potatis och kräftröra.

Min sambo är för övrigt uppväxt i Göteborg. Han älskar vällagad fisk och blir alltid lyrisk så fort det serveras skärgårdsmat. Alltså var det temat jag gick på. Någon dag innan hade jag gjort en kräftskive-fotografering till vilken jag ville ta tillvara på kräftorna. Av kräftstjärtarna gjorde jag en förrätt med tre små amuser i olika utföranden. Av kräftskalen kokades det sedan en ljuvlig kräftsoppa dagen efter. Till efterrätt blev den en härlig sommartårta med jordgubbar – enligt traditionen, och till huvudrätt blev det grillad fisk med smörslungad potatis och kräftröra. Recepten på de övriga rätterna kommer framöver.

Villa Maria Single Vineyard Taylors Pass Chardonnay (92449)Jordgubbstårta

Bästa sommarmaten

Jag tänkte först ta torskrygg till huvudrätten, men eftersom jag nästan alltid väljer det – och jag denna gång ville ha en plattare vit fisk, fick det bli hajmal. Hajmalen har också grönt ljus enligt WWF:s fiskguide vilket innebär att den uppfyller de miljökrav som gäller vid odling samt de regler som gäller för en hållbar fisk- och skaldjursproduktion med så liten påverkan på miljön som möjligt.

Grillad vit fisk

Hajmalen, som också kallas Pangasius är en underskattad fisk som en del rynkar på näsan åt. Dock kan man hitta den till bra pris samtidigt som den har god smak och är lätthanterad. Den blir också kanon på grillen vilket är ett extra plus. Använd med fördel ett grillnät i silikon när du grillar så bränner det inte fast.

Grillad fisk med smörslungad potatis och kräftröra

För: 4 personer

Grillad fisk med smörslungad potatis och kräftröra

Kräftröra:

1/2 rödlök
1/2 grönt äpple (Granny Smith)
1 knippe färsk dill
1/2 ask kräftstjärtar i lake
2 dl creme fraiche
1/2 citron
2 msk röd caviar
salt, peppar

Smörslungad potatis:

1 kg småpotatis
smör
1 stort knippe färsk dill
salt

Grillad hajmal:

4 styckfrysta hajmalsfiléer
1 lime
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver

1. Hacka röd lök, äpple dill och kräftstjärtar. Blanda med creme fraiche och skal från en halv citron. Rör sist i caviaren och smaka av med salt och peppar. Ställ svalt.

2. Gnugga potatisen ren och koka den mjuk i saltat vatten. Slå av vattnet och ringla över ordentligt med smör. Riv över dill och salta. Värm på snabbt innan servering och skaka runt allt i katrullen.

3. Tina hajmalen och grilla den på ett grillnät med pressad lime och kryddor. Servera med kräftröra, dillslungad potatis och vinet nedan.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.