Festligt och vegetariskt
Här om veckan bestämde jag mig för att laga något vegetariskt. Jag var sugen på något knaprigt men även lite tuggigt – som en biff. Hur skulle man få till det utan kött? Det är trots allt inte särskilt många grönsaker som beter sig som en biff, därför fick en bit halloumi kliva in på tallriken och vara i centrum. Rätten fick arbetsnamnet halloumi-stek med couscous-sallad och mandel.
Perfekt sommar- och höstmat
Det man gör med halloumin är att dela den rakt igenom så den blir till två platta bitar. Dessa kan man sedan steka, grilla eller laga i ugnen. Knepigare än så är det faktiskt inte. Till halloumin servera jag en knaprig sallad bestående av stekta grönsaker, mandel, couscous och en god dillolja. Som om det inte var nog med bara halloumi smular jag även bitar av fetaost över det hela. Jag älskar ju ost och skulle knappast kunna leva utan denna delikatess.
Precis som du kanske listat ut blir denna rätt, tack vare osten och smöret som kålen steks i, lakto-vegetarisk eftersom den innehåller mejeri. Vill man ha den helt vegansk byter man till vegansk ost och steker i olja eller mjölkfritt smör. Man kan också byta halloumin mot exempelvis en skiva grillad aubergine eller zucchini som man penslar med olja och groda kryddor. För att göra receptet glutenfritt kan du byta couscousen mot quinoa eller ris.
Detta recept på grillad halloumi med couscous-sallad och mandel ger dig en riktigt färgglad rätt som passar att laga till helg och vardag. Den är också perfekt att ta med ut på picknicken. Halloumiosten kan du tillaga innan eller grilla på plats – om du har en grill. Kan du inte få tag i ramslök (som används till den smörstekta savojkålen) går det bra att byta mot ett knippe gräslök istället. Eller varför inte bara lite lökpulver och vitlökspulver.
» Här hittar du fler goda vegorecept
Grillad halloumi med couscous-sallad och mandel
Stekta grönsaker:
400g färska champinjoner
2 morötter
3 vitlöksklyftor
2 salladslökar
Smörstekt savojkål:
400g savojkål
25g smör
10 blad ramslök*
salt
Dillolja:
0,5 dl repad färsk dill
0,5 dl olivolja
1 nypa salt och svartpeppar
Övrigt:
1 dl sötmandel
3 dl couscous
400g halloumi (2 bitar)
150g fetaost (1 bit)
- Finhacka champinjoner, morötter och vitlök och lägg i olika skålar. Skiva salladslöken och lägg i en egen skål. Ha ner champinjonerna i en torr panna och stek tills vätskan börjar försvinna. Ha i en stor klick smör och ha ner morötter och vitlök i pannan. Stek tills morötterna börjat bli lite al dente, ha sedan ner salladslöken och stek ytterligare en minut.
- Lossa bladen från savojkålen och skär bort den hårda biten i mitten på varje blad. Strimla bladen och ha ner i en stekpanna med en klick smör. Stek på medelvärme tills bladen mjuknat. Se till att de inte bränns – de ska bara mjukna och få en härligt grön färg. Strimla ramslöksbladen och ha ner i pannan. Stek ytterligare en minut. Smaka av med lite salt. *Ramslöken kan bytas mot ett knippe gräslök, alternativt vitlökspulver och lökpulver.
- Ha ner dill, olja, salt och peppar i en mortel och mal tills oljan blivit slät. Du kan även köra oljan i en mixer.
- Hacka mandeln och rosta den i en stekpanna tills den fått lite färg. Koka couscousen enligt anvisningen på förpackningen. Skär halloumibotarna rakt igenom på längden så du får fyra plattor. Stek eller grilla halloumin så den får fin yta på båda sidor.
- Fördela ut savojkålen i botten på tallrikarna. Skeda upp couscous och lägg på halloumibiten. Strössla över de stekta grönsakerna och mandeln. Avsluta med att smula över fetaost och ringla över dillolja. På bilden är det dekorerat med persilja och gräslöksblommor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.