Kan man grilla sallad?
Kan man grilla sallad? Ja, det kan man. Det här receptidéen fick jag vid ett tillfälle när vi åt hamburgare. Salladen i burgaren blev liksom lite uppvärmd och fick mig att tänka på en Big Mac (som är en stor favorit). Det gjorde mig nyfiken på hela fenomenet med varm sallad. Jag var ju tvungen att testa.
Att grilla sallad är inte svårare än något annat. Det man bör tänk på är att grilla på låg värme. Annars bränns salladen direkt och blir besk. Man måste alltså ha lite tålamod och hålla ett öga på salladen. Händer det inget kan man höja värmen lite, och ser man att den snabbt blir svedd sänker man bara värmen. Således passar det allra bäst att grilla sallad i en gasolgrill där man kan styra värmen. Använder man en grill med kol kan man använda sig av indirekt värme, dvs att bara lägga kol i ena änden av grillen och placera salladen någonstans mitt emellan där det finns kol och inte. Enligt samma princip i gasolgrillen får man flytta salladen till en svalare eller varmare plats beroende på om den blir svedd eller om inget händer.
Vilken sallad kan man grilla?
Salladssorter på huvud med gröna blad och vitare, grövre stam funkar bra. Exempelvis passar romansallad, cosmopolitan, gem- och hjärtsallad fint till grillen. Även isbergssallad och endive passar att grilla. Pensla salladen med smör eller olja så får den god smak och klarar värmen bättre. Sallad med som inte växer som ett huvud utan är lösare och har tunnare blad brukar bli sladdriga och helt tappa spänsten när de grillas. Exempelvis bladsallad och krispsallad. Skippa också lösa sallader i påse så som maché och rucola. Du bestämmer själv hur hårt du vill grilla salladen, men ju mer svedd det gröna på salladen blir desto mer beska framträder.
Denna gång gjorde jag grillad hjärtsallad med potatisgratäng, rostade kikärtor och morötter med morotsblastolja. Än har jag inga egna morötter i landen så ett knippe morötter åkte med hem ifrån matbutiken. Jag ser alltid fram emot den här tiden på året då man kan använda de tjusigt små och spetsiga morötterna och sedan göra något gott av blasten. Blasten, alltså de gröna bladen på moroten, funkar fint att använda i maten. Dessa har också morotssmak med lite grönare framtoning. Detta recept på morotsblastpesto är en stor favorit bland besökarna här i bloggen, så vill du testa något nytt är det något som rekommenderas.
Ta vara på morötternas blast
Till denna rätt rostade jag morötter och kikärtor i ugnen tillsammans med olja, spiskummin, salt och peppar samt ancho chilipulver som har en mildare och lite rökigare smak än vanligt chilipulver. Lite av blasten från morötterna mixar jag sedan med olja, lite citronsaft och honung för att balansera upp fettet och den gröna smaken.
Beroende på hur stor mixerkanna man kan har det vara knepigt att få blasten helt mixad – har man en för stor kanna åker det mesta bara upp på väggarna av kannan utan att mixas. Då får man antingen göra en större omgång och spara till något annat, eller så kan man mala allt i en mortel. Det vill säga genom att gnugga allt med mortelstöten. Till det hela serverar jag en krämig potatisgratäng vilket både smak och texturmässigt knyter ihop rätten.
Vegetariskt på grillen i sommar
Observera att receptet till denna middagsrätt är ovo- och lakto-vegetariskt, då både majonnäs, grädde och crème fraiche används. Byter du mot vegetabilisk fraiche och grädde samt en vegansk majonnäs blir rätten helt vegetarisk och vegansk. Ett tips är att göra allt utom den grillade salladen i förväg och förvara i kylen. Gratängen, kikärtor och morötter man kan värma i micron innan det är dags att äta.
» Här hittar du fler recept på grillad vego

Grillad hjärtsallad med potatisgratäng, rostade kikärtor och morötter med morotsblastolja
Salladsdressing:
0,75 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
1 msk hackad dill
1 msk vatten
salt
Potatisgratäng:
500g mjölig potatis
1/2 gul lök
1,5–2 dl grädde
salt, peppar
1 dl riven ost
Grön morotsblastolja:
1 dl löst packad morotsblast utan stjälkar (10g)
0,5 msk citron
4 msk kallpressad olivolja
0,5 tsk flytande honung
salt
Rostade morötter och kikärtor:
1 knippe knippmorötter med blast (ca 6 st)
1 tetra/burk kokta kikärtor (400g)
1,5 msk kallpressad rapsolja
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk ancho chilipulver
salt, peppar
Grillad hjärtsallad:
2 hjärt- eller gemsalladshuvuden (240g)
2 msk kallpressad rapsolja
- Blanda crème fraiche med majonnäs och dill. Späd till lite rinnigare konsistens med vatten. Smaka av med salt och ställ dressingen svalt.
- Skala och skiva potatisen. Finhacka löken. Fördela ut potatis i botten av en liten ugnsfast form. Salta och peppra och strössla över lök. Upprepa proceduren och avsluta med ett lager potatis överst. Slå på grädden och addera mer grädde om det behövs, men fyll inte men än 2/3 av formen. Ställ in gratängen i 225°C i 30 minuter. Strössla över osten och låt gratängen gå ytterligare 15 minuter, totalt 45 minuter. Låt potatisgratängen vila under aluminiumfolie i minst 30 minuter innan du skär upp den.
- Skölj och krama ur blasten från morötterna. Grovhacka blasten och ha ner i en mixer tillsammans med olja, citronsaft, vatten och honung. Mixa så slätt det går. Man kan även mala allt i en mortel. Smaka av med salt och eventuellt med honung om det behövs. Ringla morotsblastoljan över de rostade morötterna och kikärtorna.
- Gnugga morötterna rena och skär bort blasten så bara en liten bit är kvar. Rengör den lilla blastbiten blasten från eventuellt sand. Kvarta eller halvera morötterna på längden beroende på tjocklek. Dela bitarna på hälften om de är långa. Skölj kikärtorna. Fördela ut morötter och kikärtor på en plåt ovanpå ett bakplåtspapper. Ringla över olja och pudra över spiskummin och ancho chilipulver. Bland allt och salta och peppra. Ställ in plåten i 200°C i 30 minuter.
- Halvera salladshuvudena på längden och pensla snittyran med rapsolja. Grilla salladen på låg värme med snittytan nedåt tills de fått lite färg och yta. Ringla över dressingen vid servering.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.