Grillad hummer med pommes och örtmajonnäs

Hummer med örtsmör

Hummer är en riktig delikatess som är underbar att avnjuta som den är, endast med några smakförhöjande örter och smör. Att grilla hummer är ett fenomenalt sätt att tillaga den på. Det är ju nämligen också lite synd att plocka undan grillen för tidigt på året. Har man ändå redan gjort det kan man också tillaga den i ugnen.

Hummer

Hummerpremiär 2019

Det finns en hel del regler kring hummerfisket – det är därför vi har hummerpremiär. Hummerpremiären är den dag på hösten då det i Sverige blir lagligt att börja fiska hummer. Dagen infaller alltid den första måndagen efter den 20 september, kl 07:00 – källa Wikipedia.

Premiär för hummerfisket är således i år den 23 september. Fritidsfiskare får fiska fram till och med den sista november och yrkesfiskare fram till och med den sista december. De humrar som dras upp måste hålla ett minimimått på 9 centimeter, mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant, mätt parallellt med mittlinjen (så kallad carapaxlängd), annars måste de kasta tillbaka – Källa Havs- och vattenmyndigheten. Det finns också en hel del regler kring vilka redskap som får användas osv.

Hummer

Hummer

Madeleine Landley på hummerfiske

Recept med hummer

Jag passar på att slänga in några sköna bilder från förra året när jag var ute på hummerfiske med Ingemar Granqvist och båten M/S Mira i Fjällbacka, Bohuslän. Men nu var det ju inte fiske vi skulle prata om utan mat. Och vad är då inte lyxigare som lördagsmiddag än grillad hummer med pommes och örtmajonnäs? Att lägga hummer på grillen som samsas med frasiga pommes och örtmajonnäs är trots allt ganska smidig mat.

Jag trippelfriterar mina pommes frites i recept nedan, men man kan även testa detta recept där pommesen görs i ugn – superenkelt! Till hummern passar vitt vin och rosévin. Använder du fryst hummer, låt den tina i lugn och ro i kylen över natten, i minst 10 timmar.

» Här hittar du ännu ett gott recept med hummer

Grillad hummer med pommes och örtmajonnäs

För: 4 personer

Grillad hummer med pommes och örtmajonnäs

Pommes:

1 kg fast, stor potatis
1 liter frityrolja
salt

Örtmajonnäs:

2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2,5 dl kallpressad rapsolja
0,5 dl dill
1 tsk torkad oregano
salt och peppar

Grillad hummer:

4 humrar
50g smör
1 tsk persillade

  • Gnugga potatisarna rena och skär dem till stavar. Lägg potatisen i ett kallt vattenbad i 15-20 minuter så stärkelsen dras ur potatisen. Torka potatisstavarna noggrant. Hetta upp oljan i en kastrull till 175°C. Lägg i lite av potatisen åt gången och fritera i tre minuter. Lyft ur med en hålslev och låt potatisen rinna av på hushållspapper. Fritera potatisen en andra gång med samma procedur. Fritera lite åt gången i cirka 3 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Hetta upp oljan och fritera potatisen en sista gång precis innan servering. Låt potatisen ligga i till den fått lagom färg. Låt rinna av på hushållspapper och salta sedan.
  • Blanda äggulor, dijonsenap och vinäger. Vispa allt och droppa under tiden i oljan. Smaka av majonnäsen med hackad dill och oregano samt salt och peppar. Ställ svalt.
  • Dela humrarna mitt itu med en stor kniv och smält smöret i micron. Blanda smöret med persillade. Grilla humrarna och pensla under tiden med det smälta ört-smöret. Salta ett varv och sprinkla gärna över lite färsk dill.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.