Grillad, fylld karré och entrecôte

Grillad, fylld karré och entrecôte

Vad ska man laga av hel karré och hel entrecôte? Ja har man en grill eller en ugn så är dessa två recept på grillad karré och entrecôte med god fyllning något att spana in. Och något av dem har väl de flesta? Fläskkarrén fylls med saftiga, torkade fikon medan entrecôten fylls med jordgubbar och rosmarin. Det blir verkligen hur gott som helst. Ska man ha stor grillfest kan man laga båda, i annat fall räcker det förstås med den ena eller den andra.

Recept på hel karré i bit

Jag har alltid avskytt både karré och entrecôte. Orsaken till det var vår tidigare granne som alltid serverade någon av dessa två köttdetaljer. Så fort man kom över på besök skulle det grillas karré och entrecôte. Köttet fick knappt kasta ett getöga på grillen innan det saltades, pepprades och lades upp på tallriken. Som ni kan förstå var köttet smaklöst, segt och fullt med segt fett som man behövde en motorsåg för att ta sig igenom. Allt det andra var gott, men just det här trista köttet fick mig att vilja gå hem och grina.

Fylld karré och entrecôteEntrecôte fylld med jordgubbar och rosmarin

Recept på hel entrecôte i bit

Kött behöver kärlek och omtanke. Det behöver också lite tid och goda kryddor. För den som funderat på var dessa detaljer egentligen sitter på djuren så sitter fläskkarrén upptill på grisens nacke och entrecôten precis på samma ställe fast en liten bit längre bak. Båda innehåller mycket inspräng fett och mår bra av att tillagas långsamt och på låg värme om de lagas i bit.

» Här hittar du styckningsscheman för nöt och fläsk.

Perfekt sommarmat att bjuda på

Idag har jag i alla fall helt omvärderat dessa två köttdetaljer. Det är till och med så att de är bland mina favoriter. Lagar men dem på låg temperatur får fettet smälta och man får ett mört och fint kött. De här två blev riktigt goda med fyllning av frukt och örter. Köttdetaljerna säljs benfria i bit.

Först lagas de på låg temperatur i ugnen och sedan slutförs de och får god yta på grillen. De går förstås lika bra att laga helt och hållet i ugn, kör dem då i enligt receptet nedan, men ta sedan ut köttet, dra upp ugnen till högsta temperatur och slå om till grilleffekt. Ställ tillbaka köttet i cirka 15 minuter så det får bra yta. Servera förslagsvis med något av dessa goda tillbehör.

Glaze Glaze med muscovado till grillad, fylld karré och entrecôte

Per köttdetalj

2 msk muscovado
2 msk hickosysås
3 msk rapsolja
2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
1 msk balsamvinäger

Grillad Karré fylld med fikon

För: 6-8 personer

Karré fylld med fikon

1 kg fläskkarré (gärna av rapsgris)
6 torkade fikon
färsk timjan
1 lime (zest)
steksnöre
salt, peppar
balsamvinäger

  • Skär köttet rakt igenom men låt det sitta ihop i ena änden. Fäll ut som en fjäril och banka försiktigt med en köttklubba eller en glasburk så det blir bredare och jämntjockt. Fördela ut halverade fikon i rader samt färsk timjan och riven lime. Salta och peppra och rulla sedan ihop köttet och fäst med ett steksnöre. Tänk på att du ska skära av fibrerna när köttet är klart. Alltså ska du rulla det så att köttets riktning på fibrerna går mellan ändarna.
  • Lägg rullen i en ugnsfast form och ringla över balsamvinäger. Ha inne i ugnen i 2 timmar i 125°C. Grilla sedan till den är genomlagad.

Grillad Entrecôte fylld med rosmarin och jordgubbar

För: 6-8 personer

Entrecôte fylld med jordgubbar och rosmarin

1 kg entrecôte
8 st jordgubbar
rosmarin
steksnöre
salt, peppar
balsamvinäger

  • Skär köttet rakt igenom men låt det sitta ihop i ena änden. Fäll ut som en fjäril och banka försiktigt med en köttklubba så det blir bredare och jämntjockt. Fördela ut halverade jordgubbar i rader samt färsk, shoppad rosmarin. Salta och peppra och rulla sedan ihop köttet och fäst med ett steksnöre. Tänk på att du ska skära av fibrerna när köttet är klart. Alltså ska du rulla det så att köttets riktning på fibrerna går mellan ändarna och i slutet har samma riktning som längden på den färdiga rullen.
  • Lägg rullen i en ugnsfast form och ringla över balsamvinäger. Ha inne i ugnen i 2 timmar i 125°C. Grilla sedan till den är genomlagad.

Grillad Karré fylld med fikon och timjan

Grillad Entrecôte fylld med rosmarin och jordgubbar


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.