Grillad kassler med bakpotatisgratäng, ingefärscreme och granatäpple

Recept med kassler

Hur smarrigt är det inte med potatisgratäng? Jag fullkomligt älskar det och tycker den blir allra godast när man gör den på bakpotatis och vispgrädde. Bakpotatis är mjöligare och tillsammans med riktig grädde får den riktigt god smak.

På sistone har jag börjar läsa lite noggrannare på förpackningarna, jag antar att man kan tacka Äkta vara för det. Bland annat finns det flera sorters gräddprodukter som inte ens får kallas för grädde. De görs istället på skummjölkspulver eller blandas upp med stabiliseringsmedlet karragenan för att behålla samma konsistens.

Ta exempelvis denna innehållsförteckning på en gräddprodukt; Vatten, skummjölk, kärnmjölk, vegetabiliskt fett, vegetabiliskt olja, modifierad stärkelse, stabiliseringsmedel (metylcellulosa, xantangummi), emulgeringsmedel (polysorbat 60), socker, arom, salt, färgämne (betakaroten). Vanlig vispgrädde innehåller endast högpastöriserad vispgrädde…

Går något annorlunda med granatäpple

Kika lite närmare så märker ni. Samma gäller dessutom på många sorters margarin där läskigheter så som palmolja, aromämnen och förtjockningsmedel hamnat i innehållsförteckningen. Äkta vara tar upp mycket av detta och går att följa både på Facebook och Twitter. Helt klart något för dig som är intresserad av att veta mer om vad som hamnar i magen.

Här är i alla fall ett gott recept som jag föreslår att man använder vispgrädde till – riktig sådan. Vill man ha den smalare kan man blanda ut grädden med vatten. Stärkelsen i potatisen får den ändå att hålla ihop. Kasslern fick bli av rapsgrisvariant – den är så himla fin i konsistensen.

Bakpotatisgratäng med brytbönor

Grillad kassler med bakpotatisgratäng, ingefärscreme och granatäpple

Grillad kassler med bakpotatisgratäng, ingefärscreme och granatäpple

För: 4 personer
Temperatur: 200°C

Grillad kassler med bakpotatisgratäng, ingefärscreme och granatäpple

Bakpotatisgratäng:

2 bakpotatisar
100g brytbönor
2 ägg
3 dl vispgrädde
1/4 kruka färsk timjan
salt, peppar

Ingefärscreme:

2 dl creme fraiche (34%)
1,5 msk riven ingefära
salt, peppar

600g kassler i bit
1 granatäpple
några salladsblad
äppelcidervinäger

1. Gnugga potatisen under vatten men behåll skalet,. Skiva upp potatisen i tunna skivor och dela brytbönorna till ca 1cm långa bitar.. Klipp till bakplåtspapper till två bitar som passar i en avlång sockerkaksform. Lägg ut papprena så att de täcker botten och sidor. Fördela ut ett lager potatis och varva sedan med hela vägen upp med bönorna. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor och slå det över. Ställ in i 200° i 50 minuter. Låt svalna en aning och lyft sedan ut hela ”papperslådan”. Dela till fyra bitar.

2. Rör ihop riven ingefära tillsammans med creme fraiche och kryddor. Ställ svalt.

3. Skiva kasslern och stek på i grillpanna. Pilla ur kärnorna ur granatäpplet och strössla över. Servera tillsammans med några salladsblad och en skvätt vinäger.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.