Grillad kungskrabba med pommes frites i ugn

Vad är persillade?

När jag hörde frågan första gången tappade jag hakan. I vår familj är persillade precis lika vanligt som salt eller peppar. Persillade är en kryddblandning bestående av persilja, vitlök och salt. Det finns väl knappast något den inte passar till, men den är perfekt att strössla över klyftpotatis, fisk, pasta och grönsaker. Jag brukar också använda den till örtsmör och i creme fraiche för att få en snabbfixad sås. Jag brukar också ha den i stanningen när jag gör paj eller gratäng.

Grillad kungskrabba med pommes frites i ugnGrillad kungskrabba med pommes frites i ugnGrillad kungskrabba med pommes frites i ugn

Grillade skaldjur

Det fina med persillade är att man får två kryddor i en – persilja och vitlök. Saltmängden är så obetydlig att vi alltid saltar extra, men det gör man som man vill. Till denna underbart goda vår- och sommarrätt grillas krabban med ett härligt örtsmör som smaksatts med dill och persillade. Den här maträtten tycker vi är så himla god att vi gjorde den tre gånger under våren. Man kan förstås också variera med andra skaldjur så som hummer eller vanlig krabba.

Enkla pommes frites i ugn

Tillsammans med de enkla pommes fritesen som görs i ugn får man en helt fenomenal rätt där man kan sitta och prata, mumsa och sippa vin i godan ro. En riktig umgängesrätt helt enkelt. Det fina med att pommesen görs i ugn är att det är enkelt, går smidigt och man slipper en massa slabb och skvätt med stora mängder olja. De krävs faktiskt lite tid och tålamod för att få riktigt bra pommes eftersom man gärna ska fritera potatisen minst två gånger. Och tänk så mycket olja det går åt och som blir över!

När det kommer till dessa pommes frites i ugn behöver man inte ta bakpotatis. Det går nämligen precis lika bra med avlånga, stora potatisar. När man friterar passar det bäst med mjölig sort. Till dessa som görs i ugn blir det går det precis lika bra med fast som mjölig potatis. Min personliga preferens är faktiskt att välja fast potatis eftersom potatisen får mindre fett på sig och då kan bli lite torr om man väljer mjölig sort. Det är precis som med potatisklyftor, där är fast potatis också det bästa valet.

» Ännu fler goda recept för grillen hittar du här

Grillad kungskrabba med pommes frites i ugn

För: 4 personer
Temperatur: 225°C

Grillad kungskrabba med pommes frites i ugn

Vitlöksdoftande ugns-pommes:

5 stora potatisar
1 hel vitlök
125g babyplommontomater
rapsolja
salt

Grillade vannameiräkor:

400g frysta vannameiräkor
1 röd chilifrukt
1/2 citron
0,5 dl olja
1 msk persillade
salt, peppar
spett i trä eller metall

Grillad kungskrabba med örtsmör:

8 ben kungskrabba
0,5 dl flytande smör
1/2 kruka färsk dill
1 tsk persillade
salt, vitlökspulver

Servera med:

rustik baguette
1 burk aioli (köp eller gör egen)

1. Gnugga potatisen ren och skär den till stavar. Lossa vitlökarna från kapseln och skär bort fästet i botten. Behåll skalen på vitlökarna. Ringla olja i en ugnsform och fördela ut potatis och vitlökar. Ringla olja över och salta. Ställ in i 30-40 minuter i 225C°, till pommes fritesen är genomlagad och har fått lite yta.

2. Tina räkorna och trä upp dem på spett. Använder du träspett, blötlägg dem innan i 10 mimnuter. Blanda hackad chili med citronsaft, olja och persillade. Pensla räkorna med olja under grillningen och avsluta med att dra över lite salt och peppar.

3. Tina kungskrabban om den är fryst. Halvera kungskrabbe-benen längs med så de blir som båtar. Rör ihop flytande smör med hackad dill, persillade samt salt och vitlökspulver. Tänd grillen och lägg på kungskrabbe-benen med skalet nedåt. Pensla på smöret och grilla kungskrabban max 10 minuter. Servera med rustik baguette, aioli och de vitlöksdoftande ugns-pommes fritesen.

Rekommenderat vin till laxen: Felino Chardonnay (6030) 119:-

Rekommenderat vin till: Ecologica La Pluma Rosé (2197) 89:-


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.