Grillad kyckling med bacon- och halloumisallad

Matig sallad till veckans middagar

Jag är ett stort fan av matiga sallader. Det är enkelt att göra, blir himla gott – och det är det mättande. Gör man en stor omgång kan man ha den i kylen och komplettera med olika saker under veckan. När man svängt ihop sin matiga sallad är det bara att välja och vraka mellan vad man vill ha till – exempelvis fisk, kött, kyckling eller något vegetariskt.

Receptet som gör den mättande

I mina matiga sallader brukar jag ha desto mindre sallad och desto mer av bönor, linser och rotsaker. De innehåller bra näring i form av protein, vitaminer och fibrer vilket är mättande och är bra för magen. Sallad tycker jag är rätt överskattat, men om jag får välja tar jag helst machésallad eller rucola eftersom det både är snyggt och smakar gott.

Tillbehör till grillad kyckling

Andra goda ingredienser att ha i sin matiga sallad är ost och bacon. Många väljer fetaost, men varför inte prova stekt halloumi? Då blir hur gott som helst! Ska du ut på picknick? Perfekt! Bara att svänga ihop salladen och ta med. Den kan ätas precis som den är, men jag tycker den är kanongod att servera till nygrillade kycklinginnerfilér.

Grillad kyckling med bacon- och halloumisallad

För: 4 personer

Grillad kyckling med bacon- och halloumisallad

Bacon- och halloumisallad:

250g brysselkål
4 morötter
salt, lökpulver
1 paket bacon
2 dl svarta belugalinser
2 paket halloumi
1 burk kikärtor

Övrigt:

800g kycklinginnerfilé
valfri glaze

Sås:

2 dl creme fraiche
2 msk riven pepparrot på tub
salt

1. Koka upp ordentligt med saltat vatten i en kastrull (cirka 1,5 liter). Ha ner halverade brysselkål och morötter skurna till korta stavar. Koka på mediumvärme cirka 8 minuter.

2. Stek baconet under tiden och låt det sedan rinna av på ett hushållspapper – spara fettet i pannan.

3. Lyft över de kokta grönsakerna till stekpannan med en pastaslev eller hålslev – spara vattnet – och stek på grönsakerna i baconfettet. Salta och pudra över lökpulver. Ha eventuellt på lite extra smör om det är lite fett i pannan.

4. Ha ner linserna i grönsaksvattnet och låt dem sjuda under cirka 25 minuter.

5. Tärna halloumin och stek den så den får fin färg runt om. Blanda allt i en skål med kikärtor och ett extra varv med peppar.

6. Grilla eller stek kycklingen. Rör ihop creme fraiche med pepparrot och salt. Servera till salladen.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.