Grillad kyckling med bulgursallad och fetaostsås

Har du provat att steka bulgurn?

Här om dagen fick jag äntligen användning för påsen med mörk, extra grov bulgur som jag haft liggande ett tag. Fråga mig inte varför den blivit liggande så länge, men ibland blir det bara så. Vad är då bulgur, undrar kanske den oinsatte? Bulgur består av hela kärnor av durumvete som ångkokas, torkas och sedan krossas. Bulgur finns i lite olika grovlek med allt ifrån fint krossade till mittemellan och de sorter som krossats grövre. Den mörka, extra grova bulgurn jag använde förkokas inte och består av större kross. Det gör den mer smakrik och tuggigare. Jag älskar ju sallader med lite tugg, så för att spä på det lite extra valde jag även att steka bulgurn efter jag hade kokat den. Det blir hur gott som hels, om du frågar mig.

I salladen har jag även i inlagda vitlökar, majs, kidneybönor, kalamataoliver och mizunakål som jag odlar själv. Mizunakål är superenkelt att odla, men bör täckas med kålnät eftersom de små svarta skalbaggarna som kallas för jordloppa, och förstås kålmalen, gärna vill käka upp dem. I år odlar jag under nät och då har det gått ganska bra – även om de rackarns jordlopporna ändå lyckas ta sig in genom maskorna på nätet. Mizunakålen får smala, fransade småblad vilket är perfekt att ha bland annat i sallader. Den är helt enkelt lite som ett mellanting mellan kål och sallad. Har du nu ingen mizunakål att ha i salladen går det lika bra med rucola alternativt späd svart- eller grönkål, eller någon annan småbladig salladssort.

Grillad marinerad kyckling

Sommarmat som kan förberedas

Till salladen serverar grillar jag kyckling. Det är sällan jag marinerar kött nu för tiden – kanske för att vi ofta kommer på precis innan vi ska laga maten vad vi ska äta. Denna marinad låter jag kycklingen ligga i under dagen. Jag gör den alltså på morgonen och låter den tinade kycklingen ligga i den i kylen. Sedan är det bara att grilla kycklingen och pensla med marinaden som blir kvar i skålen under grillningen. Grilla filéerna hela och skiva upp dem när de fått vila några minuter. Till det hela serverar jag en enkel fetaostsås som jag blanda ihop av grovt smulad fetaost, crème fraiche och en skvätt honung. Svårare än så är inte inte att svänga ihop en smarrig sommarmiddag.

Och du ett tips – gör gärna både sallad, sås och marinad på morgonen. Då är det bara att plocka fram köttet och grilla det på kvällen. Salladen brukar jag servera ljummen eller kall. Vill man ha den ljummen kan man köra den i micron i 30–60 sekunder. Är ni bara två hushållet, gör ändå salladen till fyra personer och använd resterna dagen efter till något annat protein. Vill man piffa salladen eller dryga ut den är det bara att lägga i lite mer godsaker. Så lagar jag alltid mat – för vem orkar uppfinna hjulet till varje middag? :)

» Här hittar du fler goda sommarrecept

Grillad kyckling med bulgursallad och fetaostsås

Grillad kyckling med bulgursallad och fetaostsås

För: 4 personer

Matig sallad:

200g extra grov bulgur
olivolja
salt
1 dl inlagda vitlökar i chiliolja
1 tetra/burk kokta kidneybönor (à 400g)
1 liten burk majskorn (à 198g)
1 dl urkärnade kalamataoliver
500g mizunakål, rucola eller späd svartkål
svartpeppar

Grillad kyckling:

4 kycklingfiléer
3 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja
1 msk muscovadosocker
1 vitlök
1 tsk grillkrydda
1 tsk torkad oregano
1/2 lime
salt, svartpeppar

Fetaostsås:

75g fetaost (1/2 paket)
2 dl crème fraiche
1 tsk flytande honung
salt

  • Tillaga bulgurn enligt anvisningen på förpackningen. Slå av eventuell vätska som är kvar i kastrullen och låt den ånga av. Värm en stekpanna till medeltemperatur, ringla lite olja i pannan och lägg i bulgurn. Stek några minuter under omrörning och salta ett varv. Lägg över bulgurn i en stor skål tillsammans med inlagda vitlökar, sköljda kidneybönor, avrunnen majs och kalamataoliver. Skär kålen till mindre bitar och lägg i salladen. Slå över en skvätt olivolja, salta och peppra och blanda allt.
  • Tina kycklingen om den är fryst. Rör ihop olivolja, tomatpuré och kinesisk soja med muscovadosocker, finhackad vitlök, grillkrydda, smulad oregano och saften från lime. Lägg allt i en skål med kycklingen. Salta och peppra och låt kycklingen dra i marinaden i kylen under dagen. Grilla kycklingen och pensla mer marinaden under stekningen. Grilla kycklingen till en innertemperatur på 70–72°C. Låt kycklingen vila några minuter och skiva sedan upp den. Dra över lite extra salt och peppar innan servering.
  • Smula fetaosten och blanda med crème fraiche, honung och en nyp salt. Ställ såden svalt fram till servering.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.