Grillad kyckling med bulgursallad och grillad sötpotatis

Enkel och god somarmiddag

Nu går grillen varm hos oss. Så fort solen tittar fram ska det både grillas och ätas utomhus, för som Tomas Ledin sa så är sommaren kort. Man måste helt enkelt ta vara på varje tillfälle. Och säg det som inte kan grillas – allt ifrån vego och kött till fågel och fisk kan grillas. Även kål, sallad och olika grönsaker är utmärkta att grilla.

Grillad sötpotatis

Den här gången bestämde vi oss för att grilla kyckling. Inget mer extravagant än gamla hederliga kycklingfiléer. Jag är också helt insnöad på matiga sommarsallader, så det blev det så klart. Grillad kyckling med bulgursallad och grillad sötpotatis är en rätt där även salladen slutförs på grillen. Man skär nämligen sötpotatisen till klyftor och grillar den samtidigt som kycklingen. Under grillningen penslar man med olja och saltar den. En sötpotatis på 300 gram skär jag i ungefär 6–7 klyftor. Dessa kan man sedan halvera på längden när de är färdiggrillade för att få en mer ätvänlig storlek.

Salladen kan man göra i förväg fram till och med sötpotatisen som ska grillas. Det är bara att förvara den i kylen och plocka fram lagom till middagen. Även såsen går utmärkt att förbereda och ställa svalt fram till servering. Det hela toppar jag med skivad chili och strimlad libbbsticka som är min absoluta favoritört så här på våren. Enkelt, gott och perfekt att svänga ihop till en lättlagad och festlig sommarmiddag.

» Här hittar du fler recept på goda sommarrätter

Grillad kyckling med bulgursallad och grillad sötpotatis

Grillad kyckling med bulgursallad och grillad sötpotatis

För: 4 personer

Bulgursallad med grillad sötpotatis:

1 liten rödlök
3 dl bulgur
200g haricots verts
600g sötpotatis
0,5–1 dl rapsolja
salt, peppar

Grillad kyckling:

0,5 dl rapsolja
1 msk srirachasås
1 msk kinesisk soja
salt, peppar
3–4 kycklingfiléer (beroende på storlek)

Dillsås:

0,5 dl färsk, hackad dill
2 dl crème fraiche
0,5 dl vatten
salt

Topping:

1 grön chilifrukt
ev färsk, strimlad libbsticka

  • Skala och halvera rödlöken. Skär av ändarna och skär löken till smaka klyftor mellan rot och topp. Koka bulgurn enligt anvisningen på förpackningen. Snoppa och skär de gröna bönorna till cirka 2 centimeter långa bitar. Lägg ner med bulgurn när det är cirka 5 minuter kvar av koktiden.
  • Gnugga potatisarna rena under vatten och skär dem till stora klyftor. Tänd grillen och lägg på sötpotatisklyftorna. Pensla med olja under stekningen och salta och peppra. Grilla tills sötpotatisen är mjuk – känn med en tandpetare. Lyft av potatisklyftorna på en skärbräda och halvera dem med ett snett snitt. Blanda sötpotatisen med bulgurn, bönorna och rödlöken. Smaka av med salt och peppar.
  • Hacka dillen och blanda med crème fraiche. Späd med vatten så såsen blir rinnigare. Smaka av med salt och ställ såsen svalt.
  • Blanda rapsolja, srirachasås och kinesisk soja i en skål. Grilla kycklingfiléerna och pensla med marinaden under grillningen. Salta och peppra och grilla kycklingen till en innertemperatur på 70°C. Skiva upp kycklingfiléerna innan servering.
  • Toppa allt med skivad grön chili och någon färsk ört, exempelvis libbsticka.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.