Grillad kyckling med couscoussallad, ajvar och fetaost

Grillat med tillbehör

Här kommer ett nytt recept på en riktigt smarrig rätt, nämligen grillad kyckling med couscoussallad, ajvar och fetaost. Denna middagsrätt åt vi förra veckan till middag, och den är dessutom ganska enkel att fixa ihop. Medan sambon grillade kycklingen svängde jag ihop ingredienserna till couscoussalladen. Riktigt stereotypt alltså där mannen tar hand om köttet och kvinnan fixar tillbehören. Är det inte lustigt hur det blir så ibland?

Men misstolka mig rätt, jag har verkligen inget emot att grilla. Dock är det oftast jag som hittar på vad vi ska laga och då är det lättare att sätta sig själv på det kreativa så det blir rätt och för att slippa frågor. Självklart brukar vi hjälpas åt med tillbehören, men eftersom de var så enkla denna gång behövdes det bara en gumma på jobbet.

Fest med pajer

Enkel sommarmat

För att göra denna rätt behöver man först ordna salladen. För att göra couscous kokar man bara upp en kastrull med vatten, olja och salt, Sedan häller man i couscousen och låter den svälla. I en stekpanna steker jag padronesarna i olja och lägger sedan i sparrisen på slutet. Blanda couscous, sparris och padrones med rucola och strimlade, soltorkade tomater. Sedan är salladen klar. Så himla enkelt!

När kycklingen är grillad skivar man upp den och serverar det hela med smulad fetaost och ajvar, alltså den röda paprikasåsen. Det hela blir en riktigt enkel, god och smakrik rätt som passar perfekt att äta på sommarkvällen. Har man ett utekök lagar man så klart maten i det så man kan njuta av hela den härliga sommaren. Servera gärna med ett glas rosévin till. Exempelvis vintipset nedan. Ska du på picknick? Gör gärna denna rätt i förväg och ta med.

» Här hittar du fler härliga middagsrätter som passar att laga på sommaren

Grillad kyckling med couscoussallad, ajvar och fetaost

Grillad kyckling med couscoussallad, ajvar och fetaost

För: 4 personer

Couscoussallad:

3 dl couscous
75g rucola
1 knippe sparris
200g padrones
olja att steka i
10 bitar soltorkade tomater
salt, svartpeppar

Grillad kyckling:

4 kycklingfiléer
olja
salt, svartpeppar

Tillbehör:

150g fetaost
avjar

  • Tillaga couscousen enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skär bort den träiga änden på sparrisen och skär resten i 2 cm långa bitar. Häll olja i en stekpanna och lägg i padronesarna hela. Värm upp pannan till medeltemperatur och vänd runt padronesarna med en stekpincett tills de börjar få en gråare yta. Lägg i sparrisen. Salta ett varv. Stek tills padrones och sparris mjuknat och fått yta runt om. Lägg sparrisen i couscousen och padronesarna på en skärbräda. Skär bort fästet och skiva padronesarna. Blanda ner i salladen.
  • Strimla de soltorkade tomaterna. Blanda ner i couscousen tillsammans med rucola. Smaka av med salt och peppar.
  • Ringla olja över kycklingen och salta ett varv. Grilla kycklingen till en innertemperatur på 70–72 grader. Dra över peppar på slutet. Lägg kycklingen på en skärbräda och skär i skivor.
  • Lägg upp couscoussallad och skivad kyckling på tallrikar. Toppa med en fjärdedels smulad fetaost per tallrik och en klick ajvar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.