Grillad kyckling med fetaostsallad och ramslökspesto

Istället för ramslök

Ramslök är en ingrediens som passar ihop med det mesta. Tack vare sin milda vitlökssmak och de gräsiga tonerna lyfter den rätterna och adderar dessutom en grön, läcker färg. Kan du inte få tag i ramslök? Istället för ramslök kan man ta ett knippe gräslök och en vitlöksklyfta. Då blir det ungefär likadant. Här kan du läsa mer om ramslök, hitta recept och få tips.

Madeleine Landley med RamslökDenna rätt bestående av grillad kyckling med fetaostsallad och ramslökspesto är en härlig helgrätt att bjuda på. Den består av tre olika delar; kycklingen, ramslökspeston och själva salladen. Tomaterna i salladen rostar man i ugn. Jag brukar använda romanticatomater som är små plommontomater på kvist, men det går så klart även bra med andra sorters småtomater. Jag brukar också behålla kvisten eftersom jag tycker det blir dekorativt.

Recept med ramslök

Kycklingen grillar jag samtidigt som löken. Löken i sin tur penslar jag med smält smör så den mjuknar utan att bli torr, och så den får god smak. Du kan självklart steka både kyckling och lök istället om det inte passar att grilla.

Ramslökspeston gör jag med mandel istället för pinjenötter och västerbottensost istället för parmesanost. På så vis blir det en lite med skandinavisk variant, även om nu mandel inte odlas i Skandinavien. Förutom dessa ingredienser blandar jag en sallad med hyvlad gurka, machésallad, smulad fetost och valnötter. Valnötterna kan man byta mot exempelvis mandel. är man nötallergiker kan man byta nötterna i både peston och själva salladen till exempelvis pumpafrön eller solrosfrön. Det hela blir en god och glutenfri middagsrätt som passar fint att bjuda på när våren är här.

» Här hittar du fler goda recept med ramslök

Grillad kyckling med fetaostsallad och ramslökspesto

Grillad kyckling med fetaostsallad och ramslökspesto

För: 4 personer

Marinerad fläskytterfilé:

4 kycklingfiléer
1 dl grillolja
salt, peppar

Ramslökspesto:

0,5 dl sötmandel
10 blad ramslök
1 dl riven ost, ex västerbotten
1 msk rivet citronskal
1 dl extra virgin olivolja
salt, peppar

Sallad:

250g romaticatomater eller babyplommontomater
2 mindre gula lökar
25g smör
1/2 gurka
70g machésallad (1 påse)
150g fetaost
1 dl valnötter
citronzest från 1/2 citron

  • Tina kycklingfiléerna om de är frysta. Salta och peppra dem runt om och lägg i en påse med grillolja. Låt ligga under dagen.
  • Ha ner mandeln i en mixer och börja köra den till ett grovt pulver. Grovhacka ramslöksblad och ost och ha ner i mixern tillsammans med rivet citronskal. Slå på oljan och kör allt till en grynig smet. Späd eventuellt med mer olja om den inte är tillräckligt rinnig. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt.
  • Lägg ut ett bakplåtspapper i en ugnsform. Nagga tomaterna lätt med en kniv och lägg dem i ugnsformen. Rosta i 200°C i 40 minuter.
  • Skala och skär lökarna till kvartar som sitter ihop i botten. Smält smör i en skål (exempelvis i mikron). Hetta upp grillen eller en grillpanna och grilla lök och kyckling. Pensla lökarna med smält smör under grillningen och salta ett varv. När lökarna mjuknat och fått lite yta är de klara. Pensla kycklingen med oljan under stekningen. När kycklingen kommit upp i 70–72 graden är den klar. Låt köttet vila i aluminiumfolie i 10 minuter och skär sedan upp det i 1,5 centimetertjocka skivor.
  • Hyvla gurkan till långa skivor med en osthyvel. Fördela ut machésallad, tomater, lökkvartar, gurka, smulad fetaost och valnötter på ett uppläggningsfat. Lägg på den uppskivade kycklingen och ringla över ramslökspeston. Riv över citronskal.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.