Grillad kyckling med ljummen bulgursallad och sweetchilisås

God mat till sommarens grill

Det är något särskilt med sommarmat. Alltså mat som till viss del kan förberedas, för att sedan kompletteras med något man grillar framåt kvällskvisten. Halva grejen är förstås också att man äter utomhus, och hur härligt är inte det att sitta i kvällssolen och njuta av livet med något riktigt gott att mumsa på?

Madeleine Landley röker matGrillad kyckling med ljummen bulgursallad och sweetchilisås är typisk sommarmat. Jag förbereder bulgursalladen på morgonen. Sedan grillar vi kycklingen till kvällen och rör ihop den enkla såsen med sweet chili. Om vi inte har gäster gör jag alltid mat till fyra personer ändå. Då får man nämligen mat över och kan komplettera med andra tillbehör dagen efter. Varför inte grilla på några kryddiga korvar, en bit lax eller en halva spetskål?

Ladda upp i skafferiet

Denna matiga sallad är hyfsat lättlagad då man behöver några saker ifrån skafferiet samt röd lök och vitlök, broccoli, morot och sallad som är färska. Har du laddat upp skafferiet med konserver och torrvaror nu till sommaren är det perfekt. Jag valde rucola men det går lika bra med någon annan småbladssallad som maché, såväl som späd svartkål eller grönkål. Hälften av grejerna steker man och resten kokar man. Rätt enkelt trots allt, särskilt om man fixar det i förväg. Salladen serveras ljummen eller kall.

» Här hittar du fler recept på bra sommarmat

Grillad kyckling med ljummen bulgursallad och sweetchilisås

Grillad kyckling med ljummen bulgursallad och sweetchilisås

För: 4 personer

Bulgursallad:

1/2 röd lök
1 vitlöksklyfta
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl inlagd, strimlad paprika
1 burk kikärtor (á 400g)
1 liten burk majs
1 dl svarta urkärnade kalamataoliver
35g rucola (1/2 påse)
5 bitar soltorkade tomater
1 morot
1/2 broccolihuvud (125g)

1,5 dl bulgur
0,5 dl olivolja
salt, peppar

Grillad kyckling:

4 kycklingfiléer
salt, peppar, grillkrydda

Sweetchilisås:

0,75 dl sweet chilisås
2 dl crème fraiche

  • Hacka rödlök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner lök och vitlök. Stek på medelvärme tills det mjuknat. Ha i pumpafröna i pannan och stek ytterligare någon minut. Skrapa ner i en skål och blanda med inlagd paprika, sköljda kikärtor, avrunnen majs, oliver, rucola och strimlade, soltorkade tomater.
  • Strimla moroten till korta stavar och dela broccolin till mindre träd. Koka upp en kastrull den vattenmängd som står på bulgurförpackningen tillsammans med grönsaksbuljong, men ta en extra deciliter vatten. Låt det koka upp och ha i bulgurn. Låt det sjuda under lock och ha ner morötter och broccoli när det är 5 minuter kvar av koktiden.
  • Vänd ner bulgur och grönsaker i skålen. Blanda med olivolja och smaka av med kryddor. Servera salladen ljummen (den går utmärkt att värma lite i micron).
  • Dela varje kycklingfilé till två på längden. Stek eller grilla kycklingenmed salt, peppar och lite grillkrydda runt om. När kycklingen kommit upp i 72°C i innertemperatur är den klar.
  • Rör ihop sweet chilisås och creme fraiche och servera till.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.