Grillad kyckling med mathavresallad, getost och sötpotatis

Matig sallad och grillad kyckling

Någon gång skulle det vara kul att försöka odla sötpotatis. Sötpotatis, som inte alls är släkt med potatisen, är en stor, orange knöl med mjällt och sött kött. Jag äter inte sötpotatis så ofta, men ibland kan det vara kul att svänga ihop något gott med sötpotatis. Sötpotatis passar bra till puré men är också gått att steka och fritera. Till detta recept skivar och friterar jag potatisen och strösslar sedan lite ströbröd över så den får en fin yta.

I brist på egenodlad sötpotatis fick det i alla fall bli egenodlade gröna bönor till den här salladen. Dessa fick samsas med mathavre, getost och egenodlad dill. Dill är verkligen en underskattad ingrediens som jag återupptäckte för några år sedan när vi bodde på mina föräldrars landställe och min mamma fick till värsta superodlingen med dill. Det var verkligen hur mycket som helst. I denna maträtt sätter verkligen dillen piff på det hela, så missa inte den!

Perfekt mat på sommaren

Tack vare att salladen är så matig funkar den också bra att äta i sin enkelhet, utan några särskilda tillbehör. Då räcker den till 2 personer. Man kan naturligtvis också blanda i den grillade kycklingen i salladen och servera den som en kycklingsallad.

» Här hittar du fler recept på goda rätter som passar på sommaren

Grillad kyckling med mathavresallad, getost och sötpotatis

Grillad kyckling med mathavresallad, getost och sötpotatis

För: 4 personer

Sallad med mathavre, getost och sötpotatis:

2 dl mathavre
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
150g haricots verts
300g sötpotatis
5-6 dl olja
1 dl ströbröd (panko)
100g skalfri getost
några kvistar färsk dill

Grillad kyckling:

4 kycklingfiléer
salt, peppar

Currydijonaise:

2 tsk dijonsenap
0,5 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
0,5 tsk gul curry
salt, peppar

  • Koka matvetet enligt anvisningen på förpackningen.
  • Finhacka löken och vitlöken. mält smör i en stekpanna och ha ner den gula löken. Stek på låg värme några minuter tills den börjar mjukna, ha sedan i vitlöken. Stek ytterligare någon minut och blanda sedan med matvetet i en skål.
  • Halvera haricots vertsen och sjud dem i saltat vatten i 5 minuter. Blada med matvetet.
  • Skala och skiva sötpotatisen till cirka 8 mm tjocka skivor. Häll olja i en stekpanna så det täcker botten av pannan. Lägg i sötpotatisskivorna och stek några minuter på båda sidor så de mjuknar och får färg. Salta ett varv på båda sidor. Lyft ur potatisskivorna och lägg dem på en skärbräda. Pudra direkt över ströbröd på ovansidan som får sugas upp av oljan på potatisen.
  • Ha ner potatisen i skålen med matvete och smula över getost. Salta och peppra ett varv och fördela ut kvistar av färsk dill.
  • Grilla eller stek kycklingen med salt och peppar tills de kommit upp i en innertemperatur på 72°C. Rör ihop ingredienserna till currydijonnaisen. Servera med currydijonaise eller ajvarsås – eller både och.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.