Grillad kyckling med matig sallad och två såser

Grillad sommarmat är den bästa sommarmaten

Grillad kyckling är smidig middagsmat att svänga ihop på sommarkvällen. Tillsammans med en matig sallad och en god sås eller två har man enkelt och smidigt en komplett middag. Vi har alltid en påse kycklingfilé i frysen så man snabbt kan plocka en bit när andan faller på. Vi grillar alltid filéerna hela och skivar sedan köttet när det fått vila lite.

Detta recept på grillad kyckling med matig sallad och två såser summerar på något vis hur jag lagar mat hela sommaren. Mitt fokus ligger alltid på den matiga salladen – för jag älskar att göra härliga sommarsallader med diverse godsaker i. Bara för att det råkar hela ”sallad” betyder inte det att det måste vara just sallad i. Ibland slinker det in lite rucola eller machésallad, kanske någon bladkål eller liknande. Dock vill jag som oftast ha i något knaprigt i form av nötter eller frön, något tuggigt från matkorn eller pasta samt något sött från frukt eller bär. Kombinera med lite sting ifrån chili eller lök samt något mjukt som avocado, kokt potatis eller kokta rotsaker – sedan har du pen perfekta sommarsalladen.

Sväng ihop en matig sallad

Denna sallad gör jag med bulgur, pumpafrön, röd lök, bladpersilja, soltorkade tomater, avokado och oliver lite chili. Vill man inte ha just bulgur kan man byta mot mathavre, alternativt råris, kikärtsris eller quinoa för ett glutenfritt alternativ. Mathavren är alltså inte glutenfri, utan de tre sista. Till det hela kör vi två såser; en hemmagjord yoghurtsås och samt köpebea med chili. Gott och enkelt. Och blir det något kvar är det bara att paketera resterna i olika lådor och komplettera till nya rätter.

» Här hittar du fler goda grillrecept

Grillad kyckling med matig sallad och två såser

Grillad kyckling med matig sallad och två såser

För: 4 personer

Grillad kyckling:

2 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
1 tsk japansk soja
1 tsk mörkt muscovadosocker
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk grillkrydda
salt, peppar
3 kycklingfiléer

Sallad:

4 dl bulgur, mathavre, råris eller kikärtsris
1 dl pumpafrön
1 liten rödlök
0,5 dl hackad bladpersilja
6 bitar soltorkade tomater
1 avokado
1 dl svarta, urkärnade kalamataoliver
1 röd chilifrukt

Yoghurtsås:

1 dl matlagningsyoghurt
1 tsk persillade
salt

Tillbehör:

chilibearnaise

  • Rör ihop matlagningsyoghurt med persillade och smaka av med lite salt. Ställ såsen svalt.
  • Koka bulgurn enligt anvisningen på förpackningen. Rosta pumpafröna i en liten skvätt olja i en stekpanna tills de börjar knäppa. Salta ett varv. Finhacka rödlöken, hacka persiljan och strimla de soltorkade tomaterna. Tärna avokadon. Blanda allt i en skål tillsammans med kalamataoliver och hackad chili.
  • Rör ihop rapsolja, tomatpuré, soja och muscovadosocker med en pressad vitlöksklyfta och kryddor. Grillad kycklingen och pensla med grillsåsen under grillningen. När kycklingen är 70 grader i innertemperatur är den klar.
  • Skiva upp kycklingen och servera med salladen, yoghurtsåsen och chilibearnaise.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.