Grillad kyckling med rostad pumpa och broccolicreme

Recept på sommarmat i en blogg?

Just nu är alla tidningar fyllda med sommarmat och härliga rätter att lägga på grillen. Samma gäller förstås också på webbplatser och i bloggar. Även om jag är svag för att bläddra i böcker och tidningar är det smidigt med recept i digital form. Det blir sökbart och tar ingen plats i bokhyllan. Själv älskar jag att skumma tidningarna Lantliv Mat och Vin, Mat & Vänner, Buffé och Allt om Mat, för att få inspiration. Äkta Mat är också en trevlig tidning där man få lära sig både det ena och det andra. Hur föredrar du att läsa recept?

Min familj är rolig. När jag lagar något gott tycker min sambo att rätterna går in på hans 10-i-topp-lista medan min pappa tycker att rätterna går in på 100-i-topp-listan. Vi andra kollade konstigt på min pappa och undrade varför han hade en så lång lista. ”Ja du lagar ju så mycket gott att det vore orättvist mot alla de andra rätterna om inte de fick vara kvar”, tyckte han. Det var ju förstås rättvist…

BroccolicremeRostad pumpaGrillad kyckling

Enkel sommarrätt för grillen

Den här rätten gick i alla fall både in på sambons 10-i-topp-listan och pappas 100-i-topp-listan. Själv hade jag inte förväntat mig att det skulle bli så förbaskat gott, men ibland förvånar man även sig själv. Dessutom är valnötsosten så himla god att den sätter piff på det mesta.

Smakerna av salt, sött och syrligt gifter sig på ett härligt sätt tillsammans med de olika strukturerna av knaprigt, tuggigt, mjukt och krämigt. Den största bonusen tycker jag är att den var så himla enkel att göra. Broccolin kokas och mosas med creme fraiche, pumpan skärs upp och rostas medan kycklingen grillas. Kan det bli enklare än så? Knappast. En mer lättlagad sommarrätt får man leta efter. Dessutom är den glutenfri och kommer med ett passande tips på rosévin – även detta förvånande gott.

Gott rosévin till grillade kycklingen

Detta knappt rosa vin kommer från Toscana och bjuder på en torr smak med inslag av smultron, citrus och örter. Anledningen till att det är så ljust beror på att musten endast har skalkontakt under en timma av macerationen (urlakningen). Blenden görs på druvorna Sangiovese och Prugnolo Gentile (Sangiovese Grosso). Observera att vinet är en tillfällig vara hos Systembolaget så har det hunnit utgå och du vill hitta ett liknande vin ligger Systembolagets smakklockor enligt följande; fruktsyra 9, fyllighet 4, sötma 1. Länk till vinet hittar du under receptet.

Grillad kyckling med rostad pumpa och broccolicreme

För: 4 personer
Tid: 40 minuter
Temperatur: 225°

Grillad kyckling med rostad pumpa och broccolicreme

Rostad pumpa med fetaost:

750g butternutpumpa
1 dl pumpafrön
0,5 dl rapsolja
150g fetaost
salt, peppar, vitlökspulver, torkad oregano

Grillad kyckling med valnötsost:

1 kg kycklingfilé
salt, peppar, grillkrydda med honungssmak
125g valnötsost

Brococlicreme:

2 broccolihuvuden (a 250g)
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
5 kvistar färsk dill
salt, peppar, lökpulver

1. Skala pumpan och dela den på mitten. Skrapa ur kärnhuset och skär sedan pumpan till tjocka stavar. Fördela ut pumpa och pumpafrön i en ugnsfast form och ringla över rapsolja. Krydda ett varv med salt, peppar och vitlökspulver. Ställ in i 200°C i 15 minuter. Tag ut formen och smula över fetaost. Ställ in i ytterligare 25 minuter. Beroende på hur mogen pumpan är så varierar tiden i ugnen. Är pumpan mjuk i köttet behöver den inte lika lång tid i ugnen. Tag ut och känn med en sticka.

2. Krydda kycklingfiléerna och grilla dem hela. Kycklingfiléerna kan även stekas eller tillagas i ugn i 225° cirka 40 minuter. Skiva upp kycklingen i centimetertjocka skivor och lägg upp på ett fat. Klicka ut valnötsosten ovanpå.

3. Skär bort den träiga, yttre delen på stammen, cirka 1-2 centimeter – resten går att använda. Dela broccolin till mindre träd och skiva stammen. Kika i saltat vatten cirka 10 minuter. Slå av vattnet och mosa broccolin med en potatismosare. Blanda med creme fraiche, vinäger och smaka av med kryddor och färsk, klippt dill. Ställ tillbaka på plattan för varmhållning.

Rekommenderat rosévin till kycklingen: il Rosé di Casanova La Spinetta (nr 90519) 119:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.