Grillad kyckling med salami, matig sallad och getostcrème

För den som fortfarande grillar

Vips så blev det höst. Det gick i ett nafs och nu kan man verkligen känna doften av höst i luften. Trots det grillar vi så fort vädret tillåter. Det har ändå varit fina kvällar den senaste tiden och då är det perfekt att laga något gott på grillen.

Denna rätt med grillad kyckling med salami, matig sallad och getostcrème kan man delvis förbereda. Jag brukar göra crèmen och salladen först och förvara i kylen. Vill man ha salladen lite ljummen, vilket brukar vara gott, är det bara att värma den hastigt i microvågsugnen. Sedan på kvällen när det är dags att äta är det bara att grilla på kycklingen och servera till. Självklart går den lika bra att steka eller att tillaga i ugn, om man så vill. Den här gången tog jag en kycklingdetalj som kallas för kycklingöverlår. Det är helt enkelt den övre delen på kycklingens lår och säljs även som kycklinglår. Denna detalj är saftig och god tack vare att den både har en bit av ryggbenet samt skinnet kvar.

Mat som passar både till vardag och helg

Det här är mat som passar lika bra att servera till helgen som mitt i veckan. Gör man extra mycket av salladen kan man spara resterna av den i en låda i kylen och sedan svänga ihop ett nytt tillbehör dagen efter. Exempelvis fisk, vego eller kött. Salladen på bilden har jag dekorerat med blad från ringblomma som är ätliga.

» Här hittar du fler goda grillrecept

Grillad kyckling med salami, matig sallad och getostcrème

Grillad kyckling med salami, matig sallad och getostcrème

För: 4 personer

Getostcrème:

100g färsk getost utan skal
2 dl crème fraiche
salt, peppar

Matig sallad:

1 tetra/burk kokta kikärtor (400g)
150g morötter
2 krm rökt paprikapulver
salt, peppar
rapsolja
200g blomkål
3 dl couscous
8 bitar soltorkade tomater i olja
100g svartkål
1 stor klick smör

Grillad kyckling med salami:

4 bitar kyckling med skinn, ex kycklingöverlår med ben/kycklinglår
8 skivor påläggssalami (ex rökt kalkonsalami)
chilipulver, grillkrydda, vitlökspulver
salt, peppar

  • Getostcrème: Rör ihop getosten med crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Ställ såsen svalt fram till servering.
  • Matig sallad: Skölj kikärtorna och gnugga morötterna rena. Skär morötterna till 4 cm långa stavar. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och sprid ut kikärtor och morötter. Pudra över rökt paprikapulver, salt och peppar. Skär blomkålen till små munsbits-träd och sprid ut ovanpå morötter och kikärtor. Ringla över lite olja och salta och peppra. Rosta i 200°C i 35 minuter. Vänd runt innehållet efter halva tiden.
  • Tillaga couscousen enligt anvisningen på förpackningen.
  • Strimla de soltorkade tomaterna på längden. Skär bort den grova mittnerven på svartkålen och strimla bladen. Smält en ordentlig klick smör i en stekpanna. Ha i svartkålen och stek den på medeltemperatur tills den mjuknat och blivit fint grön. Salta ett varv. Blanda de soltorkade tomaterna och svartkålen med couscousen. Lägg ut på ett fat och blanda med ugnsgrönsakerna.
  • Grillad kyckling med salami: Tina kycklingen om den är fryst. Lossa skinnet på själva kycklingen men så det fortfarande sitter fast i ena änden. Peta in två skivor salami under skinnet på varje kyckling. Se till att det ligger platt mot kycklingen under skinnet. Pudra över och undersida på kycklingen med chilipulver, grillkrydda, vitlökspulver, salt och peppar. Grilla kycklingen till en innertemperatur på cirka 75°C. Väljer du en bit utan ben räcker det med 70°C i innertemperatur.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.