Grillad kyckling med ugnsrostad potatissallad och chutneysås

Mat som passar till vårens och sommarens grill

Ugnsrostad potatissallad är nog en av mina favoriter när det kommer till potatissallad. Det blir liksom både mer textur och smak potatisen när man först kokar den och sedan rostar den dp att den får yta i ugnen. Potatisen får sedan samsas med soltorkade tomater, rucola, lök, kapris och lite kryddor. Får man inte tag i rucola går det lika bra med späd bladkål, machsésallad eller mangold. Är kålen eller mangolden väldigt grov kan man steka den hastigt på låg värme i en stekpanna med smör och salt så den blir lite mjukare.

Madeleine Landley grillarDetta recept på grillad kyckling med ugnsrostad potatissallad och chutneysås är perfekt när man vill laga något smarrigt på grillen. Potatissalladen gör man i förväg. Likaså kan man göra såsen i förväg och förvara i kylen. Marinaden till kycklingen kan också göras i förväg så är den klar – såvida man inte vill stå ute vid grillen och fixa med det förstås. Jag brukar bara pensla kycklingen med marinaden under grillningen, men vill man så kan man låta kycklingen marinera i den fram till att den ska grillas.

Smaksätt gärna med ramslöksblad

Ett härligt tips på våren och försommaren, när ramslök finns att plocka, är att ha ner 15 blad ramslök i potatissalladen. Det blir så gott. Är man fiffig kan man plocka ramslök på våren, skära till mindre bitar och frysa in. Sedan kan man plocka fram resten av säsongen och ha i maten. Just i denna potatissallad funkar det nämligen även om bladen är lite slappare, vilket de blir när man fryser ramslöken. Dock är så klart färska blad allra godast.

» Här hittar du fler recept som passar för grillen

Grillad kyckling med ugnsrostad potatissallad och chutneysås

Grillad kyckling med ugnsrostad potatissallad och chutneysås

För: 4 personer

Chutneysås:

2 msk mangochutney
1 dl crème fraiche

Ugnsrostad potatissallad:

900g små fasta potatisar
0,25 dl olja, gärna från soltorkade tomater
1 krm rökt paprikapulver
salt, svartpeppar
8 bitar soltorkade tomater i olja
1/2 röd lök
0,5 dl kapris
35g rucola
1 krm gul curry
2 tsk balsamvinäger
0,5 dl olja, gärna från soltorkade tomater

Kyckling:

4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
4 msk olja
1 röd chili
2 krm liquid smoke
salt, svartpeppar

Tillbehör:

1 färsk tomat

  • Rör ihop mangochutney med crème fraiche. Ställ såsen salt fram till servering.
  • Tvätta potatisen och koka den mjuk med skalet på – känn med en tandpetare att den är klar. Slå av vattnet och låt svalna. Kvarta potatisen och lägg den i en ugnsform. Ringla över olja, gärna från soltorkade tomater. Pudra över rökt paprikapulver, salt och peppar. Rosta potatisen i 250°C i 20–25 minuter. Rör om efter 10 minuter. Strimla de soltorkade tomaterna. Skär ett snitt rakt in lökhalvan och skiva den sedan. Lägg över potatisen i en skål och blanda med ramslök, soltorkade tomater, rödlök, kapris, rucola, gul curry, balsamvinäger och olja.
  • Tina kycklingen om den är fryst. Pressa vitlöken och blanda med olja, hackad chili och liquid smoke. Pensla kycklingen på ena sidan med marinaden och lägg den på den varma grillen med den penslade sidan nedåt. Pensla ovansidan. Grilla kycklingen tills den har en innertemperatur på 70°C. Pensla på resten av marinaden under grillningen och salta och peppra på båda sidor. Strimla kycklingen tunt när den är färdiggrillad.
  • Servera med chutneysåsen och hackad tomat.

Rekommenderat vin till: Ecologica La Pluma rosé (2197)


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.