Grillad kyckling med valnötsost och mathavresallad

God sommarmat till grillen

Vad har valnötter och kyckling gemensamt? De passar så himla bra ihop! Valnötsost är min stora favorit. Jag bara älskar den nötiga smaken, och tycker lustigt nog att den påminner lite om curry. Vad vet jag, kanske är det fel på mina smaklökar, men gott som bara den är det i alla fall.

Att damma på med grillad kyckling med valnötsost och mathavresallad till kvällen är i ett hett tips när man letar efter inspiration till kvällsmiddagen och samtidigt vill laga något enkelt. Att fälja detta recept är nämligen väldigt enkelt.

Enkelt att förbereda

Vad är det då som gör det hela så enkelt? Ja, Salladen med mathavre kan man med fördel göra i förväg. Kycklingen får marineras under dagen och sedan grillas på kvällen. Valnötsosten är redan klar och är bara att klicka på. Såsen rör man enkelt i hop och förvarar i kylen. Den kompletterande tomatsalladen får man förstås göra om man vill. Det blir visserligen ett extra moment, men maten tillsammans med syrligheten i salladen blir en riktig hit. Även tomatsalladen kan göras i förväg och förvaras i kylen.

Dekorera gärna tallriken med ätliga blommor. De fina små blommor på bilden är penséer. Läs gärna mer om ätliga blommor. Fler blommor än man kan tro går att äta.

» Fler goda recept med kycklingfiléer hittar du här

Grillad kyckling med valnötsost och mathavresallad

För: 4 personer

Grillad kyckling med valnötsost och mathavresallad

Grillad kyckling med valnötsost:

4 kycklingfiléer
1 påse marinad hickory CajP
salt, peppar
125g valnötsost

Vitlökssås:

2 msk hackad silverlök
1 + 1 tsk dijonsenap
1 msk smör
salt, peppar vitlökspulver
2 dl créme fraiche

Mathavresallad:

3,5 dl vatten
salt
3 dl mathavre
1 dl solrosfrön
1 tetra blandade bönor
1 dl gröna oliver med pimento
3 salladslökar
1 avocado
1 dl hackade örter, ex dill, libbsticka, oregano, bladpersilja och tagetesblad
salt, peppar

Gul tomatröra:

1 röd tomat
1 gul tomat
1 salladslök
1 vitlöksklyfta
1 knippe färsk persilja
2 msk balsamvinäger
salt, peppar

1. Ansa kycklingfiléerna från vita fästen och lägg sedan med marinaden i minst två timmar. Grilla kycklingen. Pensla med marinaden och krydda under grillningen. Klicka på valnötsost på den färdiggrillade kycklingen.

2. Finhacka silverlök och blanda med 1 tsk dijonsenap och smör. Ställ in i micron på högsta effekt i 30 sekunder. Blanda med mer dijonsenap, kryddor och creme fraiche. Ställ svalt.

3. Koka upp saltat vatten och ha ner mathavren när det börjat koka. Låt koka 10 minuter under lock. Rosta fröna i lite olja och salt i en stekpanna. Skölj bönorna och blanda med oliver, skivad salladslök, tärnad avocado, hackade örter och kryddor.

4. Hacka tomaterna och blanda med salladslök, hackad vitlök och persilja, balsamvinäger och kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Grillad kyckling med valnötsost och mathavresallad är ett enkelt och gott recept. Förbered sallad och sås och grilla sedan kycklingfiléerna på grillen.