Grillad kycklingfilé med matvetepilaff, isterbandskrisp och citroncreme

Enkel sommarmat till grillen

Jag älskar sommaren, och jag vet att jag inte är ensam om att göra det. Visst är det skönt med sol och värme, kvällar vid grillen och dagar på badstranden. För mig innebär också sommaren att jag kan ta över i köket på allvar och laga en massa god mat. Visst lagar jag mat till vardags också – särskilt i mitt jobb som receptkreatör och matfotograf. Dock är det just på sommaren som jag har tid att testa annorlunda och lite småknäppa saker. Det är också den här tiden på året som man kan välja och vraka mellan råvaror i butik och från de egna odlingslådorna.

Förra sommaren lagade jag, precis som denna, en hel massa olika maträtter. Grillad kycklingfilé med matvetepilaff, isterbandskrisp och citroncreme är en av de goda middagar som kom till förra sommaren. Dock hade jag så många recept på lager att detta fick vänta ett år till det kom upp i bloggen.

Grillade kycklingfiléer

Kyckling känns alltid fräsch och lätt att ha till middag. Det är också så himla smidigt att lägga på grillen – bara att plocka fram ur frysen och tina. Dessa grillade zucchinis är också väldigt goda att svänga ihop. För att lättast få dem att hålla sig på plats – och ligga still, kan man använda ett grillhalster, ni vet ett sånt man använder till fisk (se bild nedan). Isterbandskrisp är larvigt enkelt att göra och lyfter hela rätten med sin goda smak. Eftersom korven görs på korngryn behöver man inte addera något till krispet – allt finns redan där i.

Vill man ha matvetepilaffen glutenfri kan man byta matvetet mot exempelvis hirs eller quinoa. Tänk dock på att isterband görs på korngryn och således inte är glutenfria. I så fall bör man byta mot en annan typ av korv.

» Fler recept på god sommarmat hittar du här

Grillad zucchini med fetaost

Isterbandskrisp

Grillad kycklingfilé med pilaff, isterbandskrisp och citroncreme

För: 4 personer

Grillad kycklingfilé med matvetepilaff, isterbandskrisp och citroncreme

Matvetepilaff:

3,5 dl matvete
2 morötter
1,5 dl frysta, gröna ärtor
1 dl frysta sojabönor
1/2 röd lök
1 knippe färsk persilja
salt, peppar

Isterbandskrisp:

1 isterband

Citroncreme:

1 citron (zest)
2 dl creme fraiche
salt

Grillad kycklingfilé:

4 kycklingfiléer
grillolja
salt, peppar, lökpulver

Grillad zucchini med fetaost:

2 zucchinis
150g fetaost
salt, peppar

1. Koka matvetet enligt anvinsingen på förpackningen i saltat vatten. Tärna morötterna och ha ner i matvetet när det är 3 minuter kvar på koktiden. Ha ner ärtor och sojabönor när matvetet kokat klart, samt hackad rödlök och persilja. Smaka av med salt och peppar.

2. Stek isterbanden i smör till skinnet börjar spricka. Skrapa ur innanmätet och släng skinnet. Stek innanmätet i fettet till köttet fått lite yta och skrapa sedan ner det i en skål.

3. Blanda skalet från en riven citron med creme fraiche och en nypa salt. Ställ svalt.

4. Tina kycklingfiléerna och grilla dem med salt, peppar och lökpulver. Pensla med en god grillolja under grillningen. Är du osäker på innertemperaturen på kycklingfilé hittar du den här. Man kan också skära ett snitt och kontrollera att vätskan är klar och köttet knappt ljusrosa.

5. Halvera zucchinizarna på längden och fördela ut tunnskivad fetaost på snittytan så det täcker. Salta och peppra. Grilla zucchinin till den fått fin färg – använd förslagsvis ett halster så går det enklare (se bild ovan).

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.