Grillad kyckling på pappas vis

En riktigt god rätt får gärna ta tid. Lagas den på grillen får gärna solen skina, då är det bara att preppa med ett glas rosé och lite skön musik. Sedan kan man stå där i solskenet och påta med maten i godan ro – i värsta fall påklädd en varm kofta. Visst är ändå sommarmat den allra bästa – just det här att man både kan laga och äta utomhus. Det smakar ju liksom så mycket bättre!

Själva kycklinglådan till den här rätten är en kreation av min pappa. Han brukar ha lite smågalna idéer och laga annorlunda maträtter med rolig twist. Jag fick istället stå för tillbehören som skulle serveras till kycklingen. När han döpte rätten fick den heta Grillad kycklinglåda med palsternacksstomp, äppeldoftande vitlökscreme och majskanoter med chilismör.

Annorlunda sommarmat

Kycklingfiléerna radades upp i en fyrkantig grillwok, även kallad grillform, och varvas med god fyllning. Därefter är det bara att grilla – med lite tålamod. Grillwoken som kycklingen tillagas i kostar inte mycket och är en bra investering. Den går också alldeles utmärkt att använda till fisk och grönsaker som ska grillas.

ChilismörMajskanoterKycklinglåda

Grillad kyckling med chilismör och palsternacksstomp

För: 4 personer

Grillad kyckling med chilismör och palsternacksstomp

Kycklinglåda:
1 kg kycklingfiléer
12 st soltorkade tomater
200g fetaost
1 msk färsk, hackad salvia
2 ägg
2 dl grädde
3 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
salt, peppar, oregano, dragon

Majskanoter med chilismör:
2 majskolvar
50g smör
1 röd chilifrukt
1 vitlöksklyfta
salt

Palsternacksstomp:
5 stora palsternackor
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
10 cm purjolök
salt, peppar

Äppeldoftande vitlökscreme:
1 rött äpple
2 vitlöksklyftor
2 dl crème fraîche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano

1. Skiva kycklingfiléerna tunt och lägg i marinad under ett par timmar.

2. Hacka soltorkade tomater och salvia. Vispa ihop ägg, grädde, pressad vitlök och sambal oelek med kryddor. Klä botten på grillwoken med ett lager kycklingfilé, varva sedan med soltorkade tomater, fetaost, stanning och ströbröd. Lägg en bit aluminiumfolie på grillen och ställ woken ovanpå. Grilla i mitten av grillen ca 30-40 minuter.

3. Koka majsen i saltat vatten ca 10 minuter, halvera sedan majsen på längden.

4. Kärna ur chilin och finhacka den. Rör ihop med pressad vitlök och smör. Klicka ut smöret på plastfolie och forma till en korv. Låt ligga i frysen ca 10 minuter. Lägg över i kylen fram till servering.

5. Skala och dela palsternackorna till mindre bitar. Koka i saltat vatten ca 10-12 minuter. Slå av vattnet, klicka i creme fraiche och kör till en slät smet med mixerstav. Rör ner vinäger, strimlad purjolök samt kryddor. Ställ tillbaka på plattan och värm på under omrörning.

6. Riv äpple och rör ihop med pressad vitlök och smör. Kör ca 30 sekunder i micron. Rör ihop med creme fraiche, vinäger och kryddor. Ställ svalt.

7. Grilla majskanoterna och servera med en skiva chilismör på.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.