Godaste receptet på grillat lamm

Det är lustigt vad man ändrar smak ju äldre man blir. Tidigare gillade jag inte lamm, jag levde efter myten att lamm smakar kofta – speciellt då jag på en grekisk restaurang hade blivit serverad, just kofta. Senare, efter att min käre far köpt lammracks som hastigt fått möta grillen, vad jag såld. Dessutom är ju lammracks så himla tjusigt! Efter det väljer jag gärna lammracks ur ett rent kosmetiskt syfte.

Grillad Lammfilé

Fetagratinerade rotsakerDen här rätten innehåller istället lammfilé – man måste ju variera sig. Lammfilé är ett fantastiskt kött som varken innehåller jobbiga, sega fettstrimmor eller är svårt att handskas med – det fullkomligen smälter i munnen.

Tillsammans med rotsaker, salt fetaost och den söta salladen är det svårt att hitta en lyxigare lördagsrätt. Perfekt att imponera på gästerna med. Lammet blir godast på grillen, men har du inte tillgång till grill kan den även lagas i ugn. Använd då en kött-termometer. Alla temperaturer till kött hittar du här.

Visst kan man äta blast

Släng inget i onödan! Blast från rödbetor och morötter går utmärkt att äta.
Här kan du läsa mer om ätbara blad och blast.

Grillad lammfilé med fetagratinerade rotsaker och mangosallad

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Lammfilé

Fetagratinerade rotsaker:
4 morötter
4 stora rödbetor
150g fetaost
salt, peppar

Citrus- och vitlökscreme:
2 vitlöksklyftor
1/2 citron (saft)
2 dl creme fraiche (34%)
salt, peppar

Mangosallad:
2 mango
2 röda äpplen
50g machésallad

1. Skala och skiva morötter och rödbetor. Koka rödbetorna i saltat vatten i ca 15 minuter, när det är 5 minuter kvar, lägg i morötterna. Häll av vattnet och fördela ut rotsakerna på en plåt. Ringla smör över och salta och peppra. Ställ in i 225° i ca 15 minuter. Tag ut, smula fetaost över och ställ sedan in 5-7 minuter till.

2. Skölj av köttet och låt rinna av. Riv skalet ifrån en citron över och salta och peppra runt om. Grilla korvarna och köttet. När lammet har fått en innertemperatur om ca 60° är det klart. Skiva upp köttet innan servering.

3. Pressa vitlök och rör ihop med saften ifrån citronen samt creme fraiche. Salta och peppra och ställ sedan in skålen på högsta effekt i micron i ca 30 sekunder. Ställ sedan svalt.

4. Skala mangon. Tärna upp den och äpple och blanda ihop med machésallad. Servera med hickorysås och ett glas rött, förslagsvis: Monti Garbi Ripasso.

Rekommenderat vin till lammet: Monti Garbi Ripasso (nr 5328) – 104:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.