Lammrostbiff, potatisgratäng och smörstekta kantareller

Grillad lammrostbiff till lördagens middag

Frågan är om inte lammrostbiff är den bästa detaljen man kan lägga på grillen? Rostbiff från lamm blir mört och fint och är en trevlig köttbit att handskas med. För oss är grillad lammrostbiff, potatisgratäng och smörstekta kantareller lite av en klassiker som vi äter ofta i olika utföranden. Det här är definitivt en av de bästa varianterna där man kan ta tillvara på de första sommarkantarellerna som ploppar upp i vägkanten.

Vi plockar svamp varje höst och därför alltid ha färdigstekt svamp i frysen som man sedan kan plocka när som helst under året. Alla har förstås inte rymliga frysar därhemma, då kan man också köpa kantareller på burk i matbutiken.

Falksalt

Stekta tomater och sparris

Smörstekta kantareller

Så gör du bästa potatisgratängen

Min sambo gör oftast potatisgratängen eftersom han är kung på det. Den gula löken ska hackas smått och blandas med potatisen. Gratängen ska sedan lagas helt i ugn. Man ska alltså inte hålla på och bjäfsa med att förkoka i mjölk eller grädde. Det blir bara extra disk, slabbigt och verkligen inte bättre.

Den bästa potatisgratängen får man när den lagas helt och hållet i ugn, under lång tid och med riktig grädde på 40%. Inget utspätt tjafs med algslem. Börjar potatisgratängen bli bränd på ytan lägger man bara över ett lager aluminiumfolie ovanpå som ett lock och låter den gå klart. Känn med en tandpetare att den är klar – men den brukar behöva runt 45-60 minuter. Tänk på att temperaturen skiljer sig åt från vanlig ugn om du lagar i varmluftsugn. Låt gärna gratängen stå och svalna 10-15 minuter under foliet innan du serverar den så att den stabiliserar sig.

Får du inte tag i Santa Maria lammkrydda enligt receptet nedan så innehåller den salt, vitlök, rosmarin, salvia och svartpeppar.

Lammrostbiff, potatisgratäng och smörstekta kantareller

För: 4 personer

Lammrostbiff, potatisgratäng och smörstekta kantareller

Potatisgratäng:

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 kg potatis
4 dl vispgrädde
salt, peppar
1 dl riven ost

Smörstekta kantareller:

6 dl ostekta kantareller
smör
1 knippe persilja
salt, peppar

Lammrostbiff:

4 bitar lammrostbiff
2 msk olja
1 msk balsamvinäger
salt, lammkrydda

Övrigt:

1 knippe sparris
2 tomater
flingsalt
bearnaisesås

1. Hacka löken och låt den långsamt mjukna i en stekpanna med ordentligt med smör. Pressa i de två vitlöksklyftorna på slutet och stek ytterligare 1 minut. Smöra en stor ugnsfast form och rada ut potatis över omlott över botten. Fördela ut ett lager stekt lök ovanpå. Varva hela vägen upp och avsluta med potatis överst. Vispa ihop grädde med salt och peppar. Häll över potatisen och grädda gratängen i 225°C i cirka 40-45 minuter. Känn efter med en tandpetare att den är klar. Tag ut potatisgratängen och strössla över ost. Låt stå ytterligare till osten smält.

2. Stek kantarellerna till vätskan reducerats. Ha i en stor smörklick och klipp i persilja. Smala av med salt och peppar. Strössla över köttet vid servering.

3. Lägg fram köttet minst en timme innan tillagning så det hinner komma upp i rumstemperatur. Ansa bort eventuellt fett och skölj av det. Rör ihop olja med balsamvinäger. Lägg köttet på grillen och pensla med oljan. Krydda med salt och lammkrydda. Innertemperaturer på lamm hittar du här.

4. Grilla sparris och halverade tomater. Pensla sparrisen med olja och salta dessa och tomaterna.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Lammrostbiff, potatisgratäng och smörstekta kantareller är något av det godaste som finns. Här hittar du receptet – för grill eller ugn.