Grillad lammrostbiff med mandelsallad och pumpapaj med parmesan

Lammrostbiff var en ny och trevlig upptäckt för min del. När jag stod där i butiken och funderade över vad jag skulle servera till den redan planerade pumpapajen, var det just lammrostbiff min blick föll på. Priset råkade vara bra och paketeringen likaså då varje vakuumförpackning bestod av fyra lagom stora bitar. Jag tycker det är kul att prova sig på nya saker – även om lammrostbiff är en relativt vanlig styckningsdetalj, var den i alla fall ny för mig.

Pumpapaj till Halloween

Det här receptet kom ursprungligen till då jag på uppdrag skulle kreera ett halloween-recept med passande dryck. I vanliga fall använder jag Muscat eller Butternutpumpa, men då det bara fanns halloweenpumpa i butik fick det bli så. Båda blir förstås bra, vilket man än väljer. Vill du veta mer om vilka pumpor man kan äta?

TrattkantarellerPumpapaj

Den här middagen rekommenderar jag i alla fall varmt. Den är både festlig, har riktigt goda smaker och är kanon på hösten då butikerna är fyllda med pumpor. Jag blev också riktigt förvånad över vilken fin och mör styckningsdetalj lammrostbiffen var. Det blir det fler gånger!

Vin till maten

Nedan finns ett vintips som passar till. Vill du prova själv innehåller denna rätt i huvudsak fetma från parmesanosten, sötma från pumpan och en uns syrlighet från vinägern. Vill du ha ett rött vin är en Pinot Nior ett bra val. Funderar du på en Sauvignon Blanc till, kan man gott byta parmesanosten i pajen mot getost. Det är kul att leka med vin och mat.

Underbar smaksättning

Om du tycker det är svårt att matcha vin och mat för att det lilla extra saknas, då ska jag dela med mig av en hemlighet som alltid funkar. Jag slår alltid på en skvätt av Foglias Condimento Bianco eller Balsamico när det saknas sötma eller syra. Det är som en magi och blir helt enkelt kanon. oftats är det just lite sötma eller syra som saknas för att ett vin ska bli bra till maten. Prova så får du se.

Grillad lammrostbiff med mandelsallad och pumpapaj

För: 4 personer

Grillad lammrostbiff med mandelsallad och pumpapaj med parmesan

Lammrostbiff:

700-800g lammrostbiff
3 msk Condimento Bianco
salt, peppar, vitlökspulver, timjan
1 dl vitt vin
1 dl vatten

Pumpapaj – Pajskal:

5 dl vetemjöl

1 tsk salt
1 tsk bakpulver

175g smör

2 tsk ättikssprit

1 dl vatten

Pajfyllning:

800g halloweenpumpa
1 stor gul lök
1 tsk äppelcidervinäger
3 ägg
150g riven parmesanost
2 dl creme fraiche
1 nypa socker
salt, peppar

Mandelsallad:

100g haricots verts
100g mandelspån
150g små trattkantareller
salt

1. Tag fram lammrostbiffen ett par timmar innan den ska tillagas så den blir rumstempererad. Lägg upp köttet i en skål och krydda och ringla över Condimento Bianco. Låt den stå så under ett par timmar.

2. Blanda mjöl och salt i en bunke. Smula ner smöret, rör ihop ättikssprit och vatten och ha ner tillsammans med mjölet. Kavla ut degen till en rundel och platta ut den i en pajform. Ställ svalt ca 10 minuter. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda det i 200° under 10 minuter.

3. Skala, kärna ur och hacka pumpan. Hacka den gula löken. Smält smör i en kastrull och fräs pumpa och lök på mediumvärme i ca 20 minuter under lock. Rör om då och då så att det inte bränner fast.

4. Ha ner ägg och creme fraiche i en mixer tillsammans med lök och pumpa. Salta, peppra och ha i en skvätt vinäger. Kör till en slät puré. Riv parmesanosten på ett rivjärn och strössla ut över pajbottnen. Slå på pumpapurén. Rör försiktigt om några varv så att parmesanosten blandas lätt. Grädda i 200° i cirka 40-50 minuter. Låt pajen stå 10 minuter innan servering så den hinner stelna till.

5. Ångkoka haricots vertsen med lite salt i ca 5-10 minuter. Hetta upp en panna med smör och ha i trattkantarellerna. Fräs dem under omrörning under ett par minuter, ha därefter ner mandelflarn och haricots vertsen. Dra upp värmen och salta. När mandelflarnen fått lite färg är det klart.

6. Hetta upp en grillpanna och lägg i lammrostbiffarna. Stek på låg värme och kontrollera innertemperaturen med en kött-termometer om du är osäker. Slå över vin och vatten mot slutet av stektiden och låt det fräsa ihop med köttsaften till en sky. Ringla skyn över biffarna vid servering.

Rekommenderat vin till: Bonterra Chardonnay (nr 16632) 135:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Bjud på grillad lammrostbiff med mandelsallad och pumpapaj. Receptet på en lyckat festmåltid hittar du här.