Grillad lammrostbiff med rödvinssås och potatisgratäng med getost

Lammrostbiff med potatisgratäng

Är du en året runt-grillare? Förr grillade vi ganska mycket även på vintern. Idag desto mindre. Dock finns det tillfällen då man längtar så mycket efter en grillad bit och man bara måste vifta bort snön på grillen och sparka igång det härliga schabraket. Nu för tiden kör vi mestadels med gasol, men när vi röker kör vi med ved. Nån gång ibland grillar vi också med kol.

Detta recept på grillad lammrostbiff med rödvinssås och potatisgratäng med getost är trots allt en riktig sensommarrätt. Dock tycker jag att lamm passar bra även när det är lite kallare ute, så det tvunget måste upp i bloggen. Just lammrostbiff är en av mina favoritdetaljer på lammet. Lammrostbiffarna ligger ofta paketerade två stycken i samma förpackning när man köper dem. De är ungefär stora som en mans knytnäve och i stort sett rena från hinnor som måste ansas bort.

Enkel mat till grillen

Jag kör alltid lammrostbiffarna hela när jag tillagar dem. Då blir köttet saftigt och fint. Använd en stektermometer så slipper du rått eller överkört kött. Jag brukar köra lammrostbiff till cirka 58°C i innertemperatur. Sedan låter jag dem alltid vila i aluminiumfolie i 10–15 minuter innan jag skivar upp köttet. Till det hela serverar jag denna gång en härlig potatisgratäng med getost och så klart en rödvinssås.

Grillad lammrostbiff är mat som är enkel att laga och som är svårt att misslyckas med. Gör förslagsvis potatisgratängen i förväg och varmhåll den sedan på grillen. Samma kan man göra med rödvinssåsen som man bara ställer i en liten liten såskastrull på grillen. Men var lugn! Självklart måste inte denna rätt lagas på grillen. Lammrostbiffen kan man lika gärna tillaga i ugnen. Lägg lammrostbiffarna i en ugnsform och stoppa in en termometer i den tjockaste lammrostbiffen. Ställ in i 175°C och kör köttet till 58°C i innertemperatur (cirka 40–50 minuter). Är lammrostbiffarna små får man beräkna en per person. Är de stora behöver du bara ta 2–3 stycken.

» Här hittar du fler goda recept med lammrostbiff

Grillad lammrostbiff med rödvinssås och potatisgratäng med getost

Grillad lammrostbiff med rödvinssås och potatisgratäng med getost

För: 4 personer

Potatisgratäng med getost:

500g potatis
150g getost
3-4 dl grädde
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver

Rödvinssås:

2 schalottenlökar
2 msk smör
1 lagerblad
1 kvist rosmarin
3 dl rödvin
5 dl vatten
2 msk koncentrerad oxfond
1-2 msk balsamico
salt, peppar
1 msk smör

Grillad lammrostbiff:

4 bitar lammrostbiff
grillolja
4 kvistar färsk rosmarin
4 vitlöksklyftor
salt, peppar

Tillbehör:

1 knippe sparris eller 100g gröna bönor
1 näve babyplommontomater

  • Skala och skiva potatisen. Varva potatis och smulad fetaost i små gratängformar. Vispa ihop grädde med kryddor och slå den över gratängerna. Grädda i 225°C i cirka 30–45 minuter. Känn med en tandpetare att de är klara.
  • Skala och hacka schalottenlök och låt den mjukna i en kastrull med smör. Ha ner lagerblad och rosmarin. Slå på vinet och låt det koka ner till hälften. Slå på vatten och koncentrerad oxfond. Låt såsen puttra ihop tills den börjar tjockna. Smaka av med balsamico, salt och peppar. Blanka av såsen med en klick smör och sila sedan av den.
  • Lägg fram lammfiléerna en timme innan tillagning. Pensla köttet med grillolja och klappa på pressad vitlök och grovhackad rosmarin. Salta och peppra. Grilla köttet till 55°C för rare, 58°C för medium och 65°C för well done – använd en stektermometer. Se tips ovan om du vill tillaga köttet i ugn.
  • Skär bort den träiga änden på sparrisen. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg ner sparrisen eller bönorna, beroende på vilket du tar. Låt sparrisen sjuda i cirka 5 minuter alternativt 4 minuter för bönorna. Servera med halverade babyplommontomater meden nypa flingsalt.
Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.