Grillad lammrostbiff med rotsaksmynt och pepparrotscreme

Vad ska man laga av lammrostbiff?

Lammrostbiff är en av mina absoluta favoriter när det kommer till kött. Denna styckningsdetalj blir mör och fin i stort sett hur man än lagar den. Den blir kanon på grillen och precis lika fantastisk i ugnen. Man kan förstås också steka den, men det gör jag mer sällan. När man tillagar lammrostbiff under längre tid under låg temperatur blir den som allra godast. Lammrostbiff kan man ofta hitta billigt i butik vilket förstås är ett extra plus.

Enkel helgmat med vintips

Till den här rätten valde jag att rosta på lite slantade rotsaker i ugn. Man skivar alltså bara rotsakerna, lägger dem i en form med lite olja och kör dem i ugn. Hur enkelt som helst. Till det hela passar en enkel pepparrotscreme som lyfter det hela. För många är det här en perfekt helgrätt, men eftersom den är så enkel att laga passar den precis när som helst. Glöm inte att spana in vintipset under receptet.

Passar rosévin till lamm?Natura Rosé

Man kan tro att rosé är passar till lättare viner, men då det här rosévinet har en egen struktur passar det fint till. Pepparrots kan just vara lite knepigt att matcha vin till, men detta vin funkar utmärkt då det själv har en egen bitterhet som från grape. Vinet kommer från Chile och passar också utmärkt till rätter av fläskkött och fågel, gärna med inslag av citrus.

Om du ska tillaga lammet i ugn

Detta recept är för grillen, men du kan som sagt även steka eller laga lammrostbiffarna i ugnen. Storleken på lammrostbiffarna kan variera, således också preferenserna av tillagning. Använd med fördel en då en stektermometer för att kontrollera innertemperaturen.

Jag brukar bryna lammrostbiffarna runt om i en stekpanna innan de åker in i ugnen och sedan tillaga dem i 175°C i cirka 40-50 minuter. Tänk dock på att även rotsakerna ska in i ugnen.

» Fler recept med lammrostbiff hittar du här

RotsakerGrillad lammrostbiff med rotsaksmynt och pepparrotscreme

Grillad lammrostbiff med rotsaksmynt och pepparrotscreme

För: 4 personer

Grillad lammrostbiff med rotsaksmynt och pepparrotscreme

Grillad lammrostbiff:

4 st lammrostbiff
4 msk balsamico
1/2 kruka färsk timjan
salt, peppar

Rostaksmynt

4 morötter
2 stora palsternackor
600g potatis
1 dl rapsolja
salt, peppar, lökpulver

Pepparrotscreme:

2 msk pepparrot
2 dl creme fraiche
salt

1. Tag fram lammrostbiffarna ett par timmar innan de ska grillas. Skölj dem och lägg upp i en form. Ringla över balsamico, strössla över färsk timjan och krydda.

2. Skala och skiva morötter, palsternacka och potatis. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olja och krydda. Ställ in i 225°C i 35 minuter.

3. Riv pepparrot och rör ihop med creme fraiche. Smaka av med salt. Ställ svalt.

4. Grilla lammrostbiffen cirka 7 minuter totalt för medium-rare.

Rekommenderat vin till: Vin: Natura Rosé (2299) 77:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.