Grillad lammsadel med knaprig sallad och bearnaisesås

Mat till många – som kan förberedas

Under årets midsommarafton hade vi gäster som sov över ute på vårt landställe. Det blev verkligen en toppendag med solsken, lekar och god mat. Vi började med en tidig sill-lunch följt av en tur till midsommarstången som man reser bara några hundra meter från vårt hus. På kvällen grillade vi i kvällssolen. Eftersom vi blev ett gäng passade jag på att plocka fram lammsadeln som legat i frysen och väntat på det rätta tillfället. Det hela blev denna goda middag bestående av grillad lammsadel med knaprig sallad och bearnaisesås.

Madeleine Landley grillar korv

Helgrillad lammsadel

Till midsommarmiddagen förberedde vi de två salladerna och körde med färdig köpe-bearnaise. Vi har nyligen gått över från Lohmanders bearnaise till Garants bea. Denna känns lite inte lika fet och har en godare syra och med dragonsmak. Lustigt nog berättade en av kvällens gäster samma sak – att detta blivit deras nya favorit. Vill man hellre slå sin egen bearnaisesås gör man naturligtvis det och förvarar svalt fram tills det är dags att äta. Denna rätt är verkligen smidig eftersom den kan förberedas. Sedan grillar man köttet samtidigt som man minglar vid grillen med något gott i glaset.

De två salladerna förberedde vi och hade ner i skålar som vi ställde svalt. Själva köttet, lammsadeln, tinade jag under natten eftersom det var fryst. Jag tog fram det redan dagen innan och lät det först ligga framme i rumstemp, och sedan i kylen under natten. Köttet ska också tas fram en timme innan tillagningen så det inte är för kallt. Filéerna som sitter innanför benet skar jag ut och sedan grillade jag dem separat – dessa kräver ju mycket kortare tillagning.

Midsommar

Midsommar

Lyckas med köttet

Denna gång körde jag köttet utan marinad – kryddar man ordentligt under grillningen och penslar med olja och balsamvinäger blir det precis lika bra. En av gästerna nämnde att köttet som tillagades hemma aldrig blev bra, men efter att dels ha sett hur mycket krydda som behövs (många kryddar alldeles för lite), sett hur vi lät köttet vila i folie efter tillagningen och att vi använde en stektermometer gav tydlkigen några aha-upplevelser.

Grillad fläskytterfiléKöttet skar jag sedan ur från sadelns benparti med hjälp av en urbeningskniv och därefter skivades det. Lammfilén skivades också. Ha gärna en vattenspruta till hands om du grillar på gasol. Fettet från fettkappan brukar nämligen droppa ner på grillflänsarna och börja brinna, då är det bra att kunna släcka dem – man vill nämligen inte ha öppen låga under köttet.

Tack vare de två salladerna – en fräsch, klassisk sallad med grönt, samt den knapriga och smakrika salladen blir det en riktigt härlig upplevelse både vad gäller smak och konsistens. Självklart kan du laga denna maträtt med en ”enklare” köttbit. Exempelvis lammfilé, fläskytterfilé eller kycklingfilé. Har du inte tillgång till en grill – eller om inte vädret är på din sida, då går det lika bra att tillaga köttet i ugnen på cirka 150°C. Glöm för all del inte termometern till köttet!

» Här hittar du fler goda recept som passar för grillen

Grillad lammsadel med knaprig sallad och bearnaisesås

För: 8 personer

Grillad lammsadel med knaprig sallad och bearnaisesås

Grillad lammsadel:

1 lammsadel á 3,5 kg
0,5-1 dl balsamvinäger
0,5-1 dl rapsolja
salt, peppar, grillkrydda

Knaprig sallad:

2 dl puylinser eller belugalinser
2 morötter
1 burk majs
1/2 rödlök
1 stjälk selleri
1,5 dl solrosfrön

Sallad:

1 broccolihuvud (250g) + 1 vitlöksklyfta & salt
200g romanticatomater / babyplommontomater
1/2 gurka
några blad romansallad

Tillbehör:

bearnaisesås

  • Koka upp saltat vatten. När det börjar koka, vrid ner värmen så att det sjuder och ha ner linserna. Låt sjuda ca 15-20 minuter. Slå av vattnet och ha ner linserna i en skål. Slå av vattnet från majsen och ha ner dem i en torr stekpanna. Stek under omrörning tills majsen börjar torka till, ha sedan i en klick smör. Tärna morötterna smått ha ner i stekpannan med majsen. Salta ett varv. Finhacka selleri och rödlök. Ha ner i pannan efter några minuter samtidigt som solrosfröna. Stek ytterligare 2-3 minuter och skrapa sedan ner allt i en skål.
  • Skär broccolin till mindre träd. Koka upp en kastrull med vatten, en pressad vitlöksklyfta och salt. Lyft av kastrullen från plattan när det kokar och lägg i broccolin. Låt ligga i cirka 3-5 minuter. Slå sedan av vattnet och låt svalna. Blanda med skuren romansallad, gurkbitar och halverade tomater.
  • Skär loss filéerna från lammsadeln och lägg dem åt sidan. Lägg lammsadeln på en varm grill med fettsidan nedåt. Pensla med balsamvinäger, rapsolja och dra över ett varv med kryddor – snåla inte. Stick i en termometer i tjockaste delen av köttet in mot benet. Vänd sadeln ett par gånger under grillningen och pensla och krydda båda sidor – grilla mestadels med fettkappan nedåt och var beredd med en vattenspruta om fettet som droppar ner tar eld. Grilla lammsadeln till en innertemperatur på 63°C. När sadeln nått 50°C i innertemperatur, lägg på lammfiléerna och krydda dem på samma vis och grilla till 63°C i innertemperatur. Låt allt kött vila i aluminiumfolie i 10-15 minuter innan du skär ut innerfiléerna och skivar dem samt filéerna.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.