Grillad lammytterfilé med rostade potatishalvor och bearnaisesås

Grillat lamm

Grillar du än? Det gör i alla fall jag – ibland. På sistone har jag faktiskt gått från en året runt-grillare till att grilla lite mer sporadiskt under vinterhalvåret. Nu för tiden blir det bara vid särskilda tillfällen när man har gäster, eller om man absolut är ute efter den där härliga grillsmaken.

Grillad lammytterfilé med rostade potatishalvor och bearnaisesås är en härlig och festlig hösträtt att svänga ihop när det svenska lammköttet är i säsong. Självklart måste man inte grilla lammet ute på grillen – det går lika bra att steka det i en grillpanna, du vet en sån med ränder i.

Ugnsrostade potatishalvor

Rostade potatishalvor med topping

Till lammet serverar jag potatis som halveras och sedan rostas i ugnen tillsammans med ströbröd och parmesanost. Sedan toppar man med en god crunch bestående av rödlök, vitlök, pumpfrön och gräslök. Vill man inte ta parmesanost kan man byta mot exempelvis Västerbottensost. För lite extra färg och nyttigheter på tallriken tar jag också lättkokt broccoli och morötter. Och för att hålla det enkelt, färdig bearnaisesås. Man kan så klart också göra sin egen bearnaisesås efter detta recept. Servera det hela med en fyllig rosé eller ett glas rödvin till. Sedan är helgens middag redo att avnjutas.

» Här hittar du fler goda recept som passar på helgen

Grillad lammytterfilé med rostade potatishalvor och bearnaisesås

Grillad lammytterfilé med rostade potatishalvor och bearnaisesås

För: 4 personer

Rostade potatishalvor:

8–9 fasta potatisar
3 msk rapsolja
salt, peppar
3–4 msk ströbröd
1 dl riven parmesanost
0,5 dl pumpafrön
1 vitlöksklyftor
3 msk hackad gräslök
1/2 rödlök

Grillad lammytterfilé:

500–600g lammytterfilé
2 tsk torkad timjan
salt, peppar

Övrigt:

2 morötter
1/2 broccolihuvud (à 250g)
bearnaisesås

  • Gnugga potatisarna rena och halvera dem på längden så de blir plattare halvor. Lägg ut dem i en ugnsform och ringla över lite olja. Salta och peppra. Strössla över ströbröd och ställ in formen i 225°C i 25 minuter. Ta ut formen och strössla över riven parmesanost. Ställ in i ytterligare 10 minuter. Hacka vitlöken. Ta ut och strössla över pumpafrön och vitlök. Ställ in formen i ytterligare 10 minuter, totalt 45 minuter. Hacka gräslök och rödlök och strössla över potatisen direkt när du tar ut den ur ugnen.
  • Skölj av lammytterfilérna och smula över torkad timjan. Salta och peppra. Grilla lammet till det kommit upp i en innertemperatur på cirka 62–64°C.
  • Gnugga morötterna rena under vatten och skala dem om de är jordiga. Skär dem till smalare stavar. Skär broccolin till mindre träd. Koka upp en kastrull med saltat vatten och ha ner morötterna när det börjat koka. Dra ner värmen så det bara puttrar. Låt dem puttra i 3 minuter. Lägg sedan i broccolin och låt det puttra i ytterligare 3minuter. Slå av vattnet.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.