Grillad lax med potatis, äppelringar och västkustsås

God sommarmat

När vi var på landet sist höll karlarna i hushållet på och rustade båten. Man kan tycka det är lite sent att göra det i mitten av juni, men då vintern gick hårt åt båten, och mycket annat kommit i vägen, fick det bli så. Eftersom det verkade gå troll i hela projektet med förstörda delar, nycklar som gick av i lås och kylvatten som sprutat ut blev vi i alla fall kvar längre än beräknat på landet vilket gjorde att jag fick improvisera ihop en middag.

Efter en titt i frysen och kryddlanden gick det trots allt att knåpa ihop en riktigt god middag med det som fanns. Lustigt nog är det de improviserade middagarna som blir som godast.

Grillad lax med äpple

När middagen nästan var klart insåg jag att något sött saknades. Ett äpple som låg och skräpade i kylen fick råda bot på det hela genom att hamna som dekoration på laxen. Problemet var bara att vi inte hade någon äppel-urkärnare och jag absolut ville ha äppelringar.

Vinkork och äpplenDå kom jag på den fiffiga idén att använda en vinkork – alltså en skruvkork. Äpplet skivades tunt och sedan var det bara att pressa ner korken över kärnhusdelen på varje skiva. Det resulterade i riktigt tjusiga och perfekta äppelringar.

Sugarnapsen vi använde är frysta kommer från ICA. I varje påse ligger fyra mindre påsar på 150g som man stoppar i micron 3 minuter – superfiffigt. Två sådana blev precis lagom.

Visst kan man äta ogräs

När det kommer till potatissalladen drygades den ut med ogräs. Va? Ogräs, tänker du kanske nu? Ja ogräs är perfekt att ta tillvara på istället för att kasta bort – vilket många gör helt i onödan. Nate smakar som machésallad och har fina små blad som passar både i det ena och det andra. Just i den här salladen valde jag att snoppa varje blad individuellt och skippa stjälkarna.

Så, summasummarum; en god rätt med både sälta, syrlighet och sötma som man svänger ihop på under halvtimmen. Perfekt på sommarkvällen tillsammans med ett glas rosé.

» Här hittar du ännu fler recept med ogräs

Potatis- och broccolisalladSugarsnaps med flingsaltGrillad lax med äppelringar

Grillad lax med potatis, äppelringar och västkustsås

För: 4 personer

Grillad lax med äppelringar, västkustsås och potatis- och broccolisallad

Potatis- och broccolisallad:
1 broccolihuvud
500g potatis
10 cm purjolök
0,5 dl kapris
3 msk sesamfrön
60g nate
0,5 dl extra virgin olivolja
salt, peppar

Västkustsås:
100g surimisticks (1 pkt)
1/2 röd lök
3 msk klippt dill
1 citron (zest)
1 burk röd rom
6 dl creme fraiche
salt, peppar

Lax med äppelringar:
4 styckfrysta laxfiléer
1 rött äpple
salt, peppar, oregano

Sugarsnaps:
300g sugarsnaps (2x150g)
flingsalt

1. Dela potatisen till mindre bitar och koka i saltat vatten. Dela broccolin till mindre träd. Koka upp saltat vatten, när vattnet kokat upp, lyft av kastrullen och lägg i broccolin. Låt ligga ca 5-10 minuter. Strimla purjolök och blanda med potatis, broccoli, kapris och sesamfrön. Snoppa bladen av naten och vänd ner. Ringla över olja och smaka av med kryddor.

2. Skiva surimisticks och hacka lök. Rör ihop tillsammans med dill, röd rom och creme fraiche. Zesta i skalet från en citron och smaka av med salt och peppar.

3. Tina laxen och lägg ut på en skärbräda. Krydda ett varv. Skiva äpplet tunt och skär ur kärnhuset. Fördela ut äppelskivorna på laxen och grilla denna.

4. Sjud sugarsnapsen 1-2 minuter eller kör dem i microvågsugne om de är förvällda. Smula över att varv med flingsalt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.