Grillad lax med bakpotatis, skagenröra och semibakade tomater

Grillad lax med bakpotatis

Vilken försommar vi fick. Massor av sol och massor av värme. Det kändes som att vara utomlands. Helt klart ovant att kunna gå ut i ett par short och linne och ändå svettas som en gnu. Jag tycker alltid det är lika intressant med säsongerna skiftningar. Så fort det blir vinter förvånas man över hur naket det är där uppe bland träden, hur mörkt det är och hur förbaskat kallt det är. Sedan när våren kommer förundras man över hur grönt och härligt och varmt det är. Varje gång känns det också lite konstigt att kunna gå ut utan tio lager kläder och broddar. Jag vet inte hur det är med er, men jag hinner glömma däremellan hur de olika säsongerna är. Kanske är det tack vare dessa stora konstraster man uppskattar det så mycket mer.

När solen och värmen visar sig från sin bästa sidan vill jag inte laga maten inomhus. Jag vill bara vara ute hela tiden. Då passar grillad lax med bakpotatis, skagenröra och semibakade tomater perfekt. Skagenröran kan man göra på morgonen och förvara i kylen. Laxen och sparrisen grillar man på kvällen, och ungefär en timme innan man intar grillen slänger man in potatisarna i ugnen så de får bakas. Är man riktigt bekväm och vill spara tid köper man förstås bara färdig skagenröra.

Grillad lax och sparris

Vette di San Leonardo

Enkel sommarmat till grillen

Jag gillar verkligen mat som inte hela tiden behöver kontrolleras. Visst behöver man slänga ett öga emellanåt, och gärna vända potatisarna efter halva tiden. Men utöver det sköter sig tillbehören själva och man kan chilla ute vid grillen. Tänk förresten på en sak; Potatis bakar man inte i aluminiumfolie! Bakar man potatisen i folie blir den kokt där inne. Och man vill ju att den ska bakas, eller hur? Alltså lägger man bakpotatisen i folie efteråt, om man vill att den ska hålla värmen längre. Jag slutar aldrig att förvånas över hur många som bakar potatisen i folie, och jag vet inte alls vad denna konstiga idé kommer ifrån. Det verkar vara något den gamla skolan hållit fast vid, för både min mamma och hennes vänner verkar gilla att knöla in sina bakpotatisar i folie.

Så bakar du potatis

Gnugga potatisarna rena och torka dem. Nagga dem runt om med en gaffel så fukten har någonstans att ta vägen och så de inte spricker eller blir knöliga. Lägg sedan in på ett grillgaller i ugnen. Baka i en timme och vänd på potatisarna efter halva tiden. Känn efter en timme om de är mjuka eller om de behöver gå längre. Detta gör du genom att klämma på potatisarna. När du bakar dem utan folie får du ett smakrikt och härligt skal på potatisarna som man kan äta. Det kan du förstås med den foliekokta varianten också, men det blir inte lika knaprigt och gott.

En del bakar sina potatisar med en bädd av havssalt eller flingsalt. Jag tycker inte att det blir någon större skillnad mer än att potatisarna blir lite torrare, men visst kan man även prova att göra så. Skär ett kryss i potatisen, kläm till och avnjut med smör och salt eller denna mumsiga skagenröra. Tillsammans med den grillade laxen blir detta en riktigt härlig sommarrätt som både är fräsch och mättande. Tack vare att den är så enkel att göra, och inte kräver en massa moment som ska tajmas, är den perfekt bjudmat att laga när man ska ha gäster.

Vintips till den grillade laxen

Under receptet hittar du ett vintips som passar kanon till maten. Jag såg dock i skrivandets stund att vinet inte längre finns i Systembolagets sortiment. Väldigt tråkigt, för detta italienska vin (från Trentino-Alto Adige) som görs på Sauvignon Blanc, är både fruktig och friskt med inslag av krusbär, päron, honungsmelon, mineral och citron. Detta passar väldigt bra till maten. Länken till vinet finns alltså kvar nedan eftersom det kan dyka upp igen. Det är också ett bra riktmärke när man ska välja vin. Gå i så fall på ett vin av Sauvignon Blanc. Gärna från Italien. Prova exempelvis med Winkl Sauvignon (2799) som är ett riktigt trevligt vin, eller Canaletto Sauvignon Blanc (6241).

» Fler recept på sommarmat hittar du här

Grillad lax med bakpotatis, skagenröra och semibakade tomater

För: 4 personer

Grillad lax med bakpotatis, skagenröra och semibakade tomater

500g räkor med skal
1 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 dl creme fraiche
1/2 röd lök
0,5 dl hackad dill
2 msk röd caviar
salt, peppar

Övriga tillbehör:

4 bakpotatisar
1/2 ask babyplommontomater

Grillad lax:

500g lax med skinn
rapsolja
salt, peppar, persillade
2 msk färsk, hackad dill

Övriga tillbehör:

1 knippe sparris
rapsolja + salt
30g rucola

  • Tina och skala räkorna. Rör ihop majonnäs med dijonsenap, creme fraiche, finhackad rödlök, hackad dill och röd caviar. Blanda med räkorna. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt.
  • Gnugga potatisarna rena och torka dem. Nagga dem runt om med en gaffel och lägg sedan in på ett grillgaller i 225°C på över- och undervärme eller 200°C med varmluft. Lägg inte potatisarna i folie! Baka i 60-80 minuter. Vänd på potatisarna efter halva tiden. Känn efter en timme om de är mjuka eller om de behöver gå längre. Nagga tomaterna lätt runt om med en gaffel och lägg ut dem på en plåt. Ställ in med potatisen och semibaka i 20-25 minuter.
  • Dela laxen till fyra bitar om det är en stor bit. Grilla laxen och pensla med rapsolja under grillningen. Börja med att grilla laxen med skinnsidan uppåt. Vänd efter 1-2 minuter och åt den gå klart med skinnsidan nedåt. Krydda under grillningen på båda sidor. Avsluta med att klippa över färsk dill. Grilla sparrisen samtidigt. Pensla den med rapsolja och salta.

Rekommenderat vin till: Vette di San Leonardo

Grillad lax med bakpotatis, skagenröra och semibakade tomater

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.