Enkelt middagsrecept med bacon och Lax

Kött och fisk kan tyckas vara en märklig kombination – lite som korv med räksallad, men till mångas förvåning är det riktigt gott! Baconet tillför en god, rökig smak åt fisken och fettet gör att laxen blir saftig. Om du ska laga mat till någon som inte gillar fisk så är det här det perfekta sättet att få det att gå ner.

På grillen eller i stekpanna

Den här rätten är perfekt att förbereda och ta med ut i solen till grillen. Potatisklyftorna kan man klyfta, lägga i en form, krydda över och sedan ställa in i kylen med plastfolie över. Sedan kan man slänga in dem i ugnen när det är dags att äta. Vill man kan man dra av 10 minuter på potatisens tillagningstid och slutföra dem över grillen.

Mat som går att förbereda

Samma sak med coleslawen och laxen; förbered och ställ in i kylen. Tag fram laxen när det är dags att samlas vid grillen och kolen är redo att göra sitt. Slå upp en glas vin, ta med maten ut och njut av kvällssolen och den härliga grilldoften. Det här är en riktigt lättlagad och smidig sommarrätt. Självklart går den lika bra att göra i stekpanna.

Grillad Lax med pepparrot, bacon, coleslaw och potatisklyftor

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Grillad pepparrotslax med coleslaw och potatisklyftor

Grillad lax:
4 laxfiléer
125g färskost med pepparrot
140g lufttorkad skinka (2 paket)
1 msk färsk persilja
2 tsk chiliolja
salt, peppar, oregano

Coleslaw:
400g vitkål
2 morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk äppelcidervinäger
3 dl creme fraiche (34%)
1 dl majonäs
salt, peppar, oregano

Potatisklyftor:
600g potatis
2 msk flingsalt
peppar, persillade, grillkrydda

1. Lägg ut laxfiléerna på en skärbräda och bred på ett tjockt lager med pepparrotsost. Klipp över persilja och krydda, linda sedan in laxen i den lufttorkade skinkan. Ringla över chiliolja och grilla i ca 10 minuter.

2. Hyvla vitkål med en osthyvel och riv morot och lök på ett rivjärn. Rör ihop crème fraîche, majonäs och pressad vitlök tillsammans med vinäger och kryddor. Blanda ihop allt och låt det sedan stå svalt (gärna under dagen).

3. Skölj och gnugga potatisen och skär sedan till klyftor. Häll flingsalt i botten av en ugnsfast form, fördela ut potatisklyftorna och låt dem stå i 225° i ca 30-40 minuter.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.