Grillad lax med ångkokta primörer och pepparrotscreme

Enkelt recept med lax

Det verkar inte bättre än att jag inofficiellt utnämnts till kökschefen här ute på landet – om inte jag initierar matlagningen är det heller ingen annan som tar tag i det. Här om kvällen satt vi och slöade på terassen på landet. Denna dag ville jag göra ett test och se om detta stämde och höll mig därför in i det sista ifrån att äntra köket – jag ville liksom se vad som hände när jag inte tog initiativet.

Precis som jag hade befarat var det ingen som gjorde något. Salta pinnar plockades fram och knaprades. Öl dracks. Inget mer hände. Efter ett långt tag som kändes som en evighet, började det till slut, lite trevandes mumlas om middag. Någon kastade ur sig något i stil med ”jaha, men vi kanske ska äta nåt”. Märkliga förslag börjades spånas och saker som ”nä men jag kan inte laga mat” eller ”din mat är mycket godare” muttrades…

Jag får väl helt enkelt skylla mig själv för att jag alltid tar köket i besittning och vill testa mina nya knäppa idéer. Och visst, smicker kommer man långt med.

Ibland är de enklaste rätterna de bästa

Till slut föreslog lax med pepparrot – något jag blivit sugen på när jag var ute och cyklade under dagen. Vi begav oss in i köket och själv kom jag undan med att röra ihop pepparrotscremen och utföra lite pekanden. Gott blev det och snabbt gick det. Ibland är de enklaste rätterna de bästa.

Vin till maten

Till den här middagen drack vi en Verdiccio som tyvärr inte finns i Sverige. Med lite tur kanske den börjar tas in, men under tiden kan en smörig Chardonnay passa bra till. Pepparrot är lite knepigare att matcha dryck till, men tack vare honungen och äppelcidervinägern i såsen blir den lättare att kombinera till vin.

Grillad lax med ångkokta primörer och pepparrotscreme

För: 4 personer

Grillad lax

Pepparrotscreme:

2,5 msk riven, färsk pepparrot
1 msk flytande honung
0,5 tsk äppelcidervinäger
3 dl creme fraiche
salt, peppar

Ångkokta primörer:

6 morötter
1 knippe sparris
100g sockerärtor
salt

Grillad lax:

4 styckfrysta laxfiléer
2 msk färsk dill
4 msk solrosfrön
salt, peppar, vitlökspulver

1. Riv pepparroten och blanda ihop med honung, äppelcidervinäger och creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt fram tills ervering.

2. Dela morötterna mitt itu och skär av den träiga änden på sparrisen. Koka upp vatten i en kastrull med ånginsats. Lägg i morotshalvor och sparris och salta över. Ångkoka under lock ca 5-10 minuter. Lägg ner sockerärtorna när det bara är en minut kvar.

3. Tina laxen. Krydda och riv över färsk dill. Strössla solrosfröna över laxen och klappa fast dem. Fördela ut laxen på grillen och lägg på locket. Grilla med frösidan uppåt utan att vända på dem.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.