Grillad lax med rotsaker, kantareller, kronärtskocka och dillmajonnäs

Laga mat med egna grönsaker

Den här tiden på året är underbar. Ja, naturligtvis är både våren och sommaren fantastiska, men med tanke på hur mycket man kan skörda den här tiden på året är sensommaren och hösten helt fenomenala ur matsynpunkt. I år har jag slagit på stort med odlingarna, och redan nu går jag och planerar hur jag kan bygga ut dem ytterligare till nästa år. Det har varit smått fantastiskt att kunna skörda och sedan laga mat, nästan uteslutande av det man odlat. Som till denna härliga helgrätt bestående av grillad lax med rotsaker, kantareller, kronärtskocka och dillmajonnäs.

En underbar middagsrätt till helgen

Kantarellerna fyndade jag i skogen medan potatis, betor, bönor, tomater och örter kom ifrån odlingarna. Det är något speciellt med att äta sånt man själv har odlat. Det smakar ju lite bättre eftersom man vet hur mycket möda och energi som lagts ner. Men du, nu ska du inte oroa dig. Självklart kan du laga denna rätt även om du inte har egna odlingar. Det går ju lika bra att handla ingredienserna i butik, eller varför inte på bondens höstmarknad?

I år har jag odlat polka- och gulbeta. Det blir väldigt tjusigt, men vill du inte ha det, eller inte kan få tag i det, går det naturligtvis lika bra med vanliga rödbetor. Färska haricots verts blir godast, men i brist på det kan man ta frysta. Precis på samma vis kan man byta kantarellerna mot den svamp man får tag i. Exempelvis går små fina skogschampinjoner också bra. Till det hela gör jag en majonnäs med dill. Färsk eller fryst dill blir godast, och vill man inte göra majonnäsen själv (vilket jag inte gör till denna rätt) så tar man köpemajonnäs och blandar med.

» Här hittar du fler goda sensommarrecept

Grillad lax med rotsaker, kantareller, kronärtskocka och dillmajonnäs

Grillad lax med rotsaker, kantareller, kronärtskocka och dillmajonnäs

För: 4 personer

Dillmajonnäs:

20g dill
2 dl majonnäs

Grönsaker:

600g liten fast potatis
4 polka- eller gulbetor
100g haricots verts
salt, svartpeppar
200g kantareller
200g babyplommontomater
1 burk kronärtskockshjärtan (400g)
1 knippe färsk timjan

Lax:

4 styckfrysta laxfiléer eller 500g lax med skinnet kvar
salt, peppar, grillkrydda

  • Hacka dillen och blanda med majonnäs. Lägg över i en spritspåse och ställ svalt.
  • Tvätta potatis och betor. Koka potatis och betor hela i 12–15 minuter (beroende på storlek) i saltat vatten. Om det är varierande storlek på rotsakerna, öka tiden, börja med de största och lägg sedan i de mindre vartefter. Känn med en tandpetare hur hårda de är. Snoppa haricots vertsen och lägg i dem när det är 2 minuter kvar.
  • Slå av vattnet och lägg haricots vertsen åt sidan. Halvera potatisarna som är stora och kvarta betorna. Lägg potatis i ena änden av en stor ugnsplåt och lägg betorna bredvid. Halvera tomaterna och lägg dem intill. Ringla olja över alla rotsakerna men inte tomaterna. Salta över allt. Pudra grillkrydda över potatisen. Ställ in plåten i 225°C i 25 minuter.
  • Rensa kantarellerna. Smält en klick smör i en stekpanna och stek kantarellerna med lite salt tills de börjar bli klara. Lägg i en ordentlig klick smör, fös svampen intill mitten av pannan och lägg i haricots vertsen runt om svampen. Stek ytterligare någon minut så bönorna blir lite varma och smöret smält.
  • Kvarta kronärtskockorna. Lägg upp alla de ugnsrostade grönsakerna, kantareller, bönor och kronärtskockor på tallrikarna. Ringla över smält smör och spritsa dit en klick med dillmajjo. Dra över ett extra varv salt och nymalen svartpeppar. Dekorera med repad, färsk timjan.
  • Tina laxen om den är fryst. Grilla eller stek laxen till en innertemperatur på cirka 52°C. Pudra över salt, peppar och grillkrydda under grillningen. Om du har lax med skinn. Lägg laxen i pannan eller på grillen med skinnsidan uppåt. Låt den stekas/grillas 1–2 minuter, vänd sedan skinnsidan nedåt och låt den laga klart.

Rekommenderat vin till: Jacob’s Creek Crisp Rosé (2181)


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.