Grillad lax med smörslungad dillpotatis och ärtpesto

Bästa sommarmaten

Det är lustigt. Både jag och min sambo älskar typisk skärgårdskrogs-mat, ni vet – skaldjur, fisk, potatis, goda röror. Typisk mat som man tänker sig till midsommar och när man är ute med båten. Man kan nästan höra havskluck och dragspelsmusik när man tänker på det. Det är himla enkelt att göra och så rackarns gott. Ändå gör vi det allt för sällan.

Senaste veckan har jag varit ute på landstället. Efter att ha passerat våra underbara kryddodlingar och den fantastiska dillen som kommit upp i år blev jag väldigt sugen på att göra sån här mat. Som sagt, det är inte svårt. Det är somrigt och fräscht, och med ett gott glas vin blir det pricken över i.

Grillad lax och smörslungad potatis

Till den här rätten vale jag ett av mina favoritviner för tillfället. Jag testade det första gången på en vinprovning och blev omedelbart förälskad. Jag gillar lite mulligare viner från USA med mycket ekfat och smak. Därför blev jag väldigt förvånad över att detta var en fransos. Kanske för att jag på senare tid druckit mestadels knastertorra snyggingar från exempelvis Chablis.

Det här vinet har i alla fall en fyllig smörighet med generös smak av päron, persika och mineral. Till grillad lax med smörslungad dillpotatis och ärtpesto blev det en perfekt kombination tack vare dillen och potatisens smör. Vi testade även med en creme fraiche-baserad sås, men det gav en lite högre syra på vinet som jag inte riktigt uppskattade. Alltså var rätten i kombination med vinet helt perfekt som det var. Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar ynkans 89:-. Värsta fyndet! Lika bra att beställa två på en gång. Länk till vinet hittar du under receptet.

Enkelt sommarrecept med vintips

Man kan förstås använda vanligt havssalt och pressa över lite lime på fisken, dock är Falksalts flingsalt med lime en smidig lösning som kommer i perfekt sommarförpackning till sommarens grillningar. Var inte rädd för att ladda på ordentligt med smör och dill på potatisen – det blir ju så himla gott!

Grillad lax med smörslungad dillpotatis och ärtpestoGrillad lax med smörslungad dillpotatis och ärtpesto

Grillad lax med smörslungad dillpotatis och ärtpesto

För: 4 personer

Grillad lax med smörslungad dillpotatis och ärtpesto

Smörslungad dillpotatis:

900g småpotatis
salt
flytande smör
1 stort knippe färsk dill
en knippe gräslök

Ärtpesto:

250g gröna tinade ärtor
1,5 dl solrosfrön
1 lite vitlöksklyfta
50g prästost
1/2 citron
1 dl extra virgin olivolja
2 msk vatten
1 nypa salt och svartpeppar

Lax med limesalt:

4 styckfrysta laxfiléer
svartpeppar, vitlökspulver
några nypor flingsalt med lime

1. Gnugga potatisen ren och koka den i saltat vatten. Slå av vattnet och ringla över ordentlig med smör och klipp i dill och gräslök. alta eventuellt en extra gång.

2. Tina ärtorna i varmt vatten. Hetta upp en panna med en skvätt olja och rosta på solrosfröna så de får lite yta. Press i en vitlöksklyfta på slutet som får ligga i pannan cirka en halv minut. På så vis får den en rundare smak. Ha ner solrosfrön, vitlök, ärtor och riven prästost i en mixer. Kör ihop och slå sedan på vatten och olivolja. Zesta i citronskal och ha i en nypa salt och svartpeppar. Kör till en smet och smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar. Klicka upp i en skål

3. Stek eller grilla laxfiléerna med peppar och vitlökspulver. Avsluta med att smula över flingsalt med lime. Servera med den smörslungade dillpotatisen och ärtpeston.

Rekommenderat vin till: Le versant Chardonnay (70520) 89:-

» Fler recept med:

,

,

,

,

,

Grillad lax med smörslungad dillpotatis och ärtpesto är underbar sommarmat som blir perfekt med vinet Le Versant Chardonnay.