Grillad löjromspizza med västerbottensost, rödlök och gräddfil

Recept på löjsromspizza

Här om dagen postade jag bilden du ser högst upp i detta inlägg på instagram. Genast fick jag frågor om var man kunde hitta receptet. Jag hade tänkt vänta till nästa vår när det är dags för fester, studentskivor och häng vid grillen… men varför vänta? Om denna höst bjuder på samma underbara värme, eller åtminstone inte är iskall, då är det perfekt att hänga vid grillen och göra sig en mumsig löjromspizza. Många har också semester en bit in i augusti medan andra bara passar på att starta upp en ny säsong med lite trevlig get to gathering. Då passar en grillad löjromspizza med västerbottensost, rödlök och gräddfil perfekt!

Löjrom rödlök och dillVi valde som sagt att grilla pizzan eftersom det är så trevligt att stå och hänga vid grillen och mingla. Självklart kan man göra denna pizza i ugnen om man vill. Då låter du ugnen komma upp i 225°C grader på över- och undervärme och gräddar pizzan samma tid som i receptet nedan.

Enkel mingelmat

Grillad löjromspizza med rödlök och gräddfil är verkligen hur gott som helst. Det är också himla enkelt att göra, kräver inte alls många ingredienser – och är utmärkt mingelmat. När löjromspizzan är färdiggrillad tar du bara fram pizzaslicern eller stora saxen och skär upp pizzan till lagom stora munsbitar. Att stå och mingla och mumsa med ett glas champagne till är hur trevligt som helst. Det är också väldigt mysigt att ta på sig myskoftan (om inte värmen vill med sig) och bara njuta av sensommaren i höstsolen vid grillen.

Vi grillade löjromspizzan på en pizzastenen vilket ger en frasig och fin pizzabotten. Visst kan du grädda pizzadegen på ett bakplåtspapper i ugnen eller på grillen om du inte har en pizzasten. Håll dock ett öga om du gör den i grillen.

Madeleine Landley vintipsNär det kommer till osten tar många Västerbottensost. Ja, det är gott, men det här är en väldigt smakrik och karaktärsrik ost som sätter stor prägel på smaken – det kan lätt ta över. Därför kan jag rekommendera att man byter Västerbottensosten mot prästost. Prästost bjuder på bra sälta och nötighet, samtidigt som den inte tar över det hela. Jag föreslår naturligtvis att man väljer den ost-sort man tycker bäst om.

Västerbottensost eller prästost

Vill man variera receptet ytterligare kan man skära rödlöken till ringar och pickla den innan, dock tycker jag att det blir lite för syrligt, så bara finhackad rödlök är faktiskt allra godast. Ett annat sätt att variera receptet är att byta pizzadegen mot smördeg. Då blir det lite frasigare. Löjrom hittar du förresten ofta i manuella disken – om din butik har en sådan, eller fryst i liten burk i frysdisken.

Vin till löjromspizza

Grillad löjromspizza med rödlök och gräddfilI glaset passar det med en riktigt torr champagne. Väljer du en cava eller prosecco, se till att den har en ganska låg dosage. Så även om det är en champagne.

På vinspråk skulle man kunna översätta dosage till hur mycket socker som tillsatts i vinet vid degorgeringen. Degorgering i sin tur innebär att man avlägsnar jästfällningen i flaskan och sätter på den riktiga korken. Är det ett mousserande vin med dosage (för det finns också mousserande viner med nolldosage/zero brut/brut nature vilket innebär att det inte tillsätts något socker) är det vid denna process som man tillsätter dosagen.

Ett för sött vin funkar inte riktigt med sältan från osten, umamin från löjrommen och syran från gräddfilen, därför vill ma ha ett vin i torrare stil. Välj allra helst en extra-brut (som ligger mellan 0-6 gram socker per liter) eller en brut (som ligger under 12 gram per liter).

Tips? För en brut rekommenderas det prisvärda mousserande vinet, och således vårt husvin, Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (7921). För champagne, i detta fall vår nuvarande huschampagne, rekommenderas Lombard Extra Brut Premier Cru Blanc de Noir (7921) som är en riktigt prisvärd och god champagne med en dosage på under 3 gram per liter.

» Här hittar du fler recept med vintips

Grillad löjromspizza med västerbottensost, rödlök och gräddfil

För: 8 personer som mingelmat/förrätt eller 4 personer som lättare middag

Grillad löjromspizza med rödlök och gräddfil

4 dl riven ost (ex Västerbotten eller prästost)
1 rödlök
1 rulle pizzadeg (á cirka 400g)
1,5 dl gräddfil
80g löjrom
1 dl kvistar med färsk dill
svartpeppar

  • Lägg in pizzastenen i grillen (eller i ugnen) och låt grillen komma upp i cirka 225°C. Använd helst en grill med lock.
  • Riv ost och finhacka rödlöken. Fördela dillen till lagom bitar.
  • Rulla ut pizzadegen på en skärbräda. Lägg degen på pizzastenen med bakplåtspappret uppåt och ta loss det (låt inte degen ligga framme för länge på pappret för då är det svårt att få loss det). Fördela ut osten direkt, lägg på grill-locket och grilla pizzan i 5-6 minuter. Lyft degen mot slutet och kolla färgen på botten – den ska bara vara gyllene, inte bränd. Pizzan ska också fortfarande vara fluffig. Tiden kan variera beroende på stenens värme.
  • Lyft av pizzabotten på en skärbräda och strössla över löken. Portionera ut klickar med gräddfil och löjrom. Fördela ut dillen och dra över att varv med svartpeppar. Skär till lagom munsbitar med en pizza-slizer. Servera med champagne eller ett torrt moussereande vin med låg dosage.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.