Grillad majskyckling med chutneysås, syrlig feta- och kikärtssallad samt en maché- och solrossallad

Enkel mat på grillen

Damma av grillen och lägg på något gott. Fler och fler har börjat grilla året runt. Har man nu tillgång till en grill är det helt förståeligt, för det är himla gott med grillat – särskilt om man kan äta det utomhus. Det är förstås inget man gör på vintern, men det är ändå rätt gemytligt att står där vid grillen och peta om man har bra kläder åp sig och trevligt sällskap med sig.

Grillad kyckling

Kyckling är en råvara som är utmärkt att grilla, däribland Beer Can Chicken är omåttligt populärt just nu. Väljer du majskyckling får du dessutom ännu mer smak på det hela. Den här kycklingen grillas inte på en beer can-ställning, men man kan förstås om man vill. Kyckling går fort att grilla, när den är hel – som i det här fallet tar det lite längre tid.

Beroende på om man grillar på kol, ved eller gasol får man olika hög temperatur, därför finns ingen tid angiven i receptet. Använd istället en kött-termometer för att kontrollera innertemperaturen på kycklingen. Alla innertemperaturer hittar du här.

Gott recept till påsk

På sommaren är det nästan obligatorsiskt att grilla – i alla fall om man har tillgång till en grill. Även till påsk är den här kycklingen perfekt att lägga på grillen och mysa av årets första värme till. Denna goda majskyckling marineras också i majs vilket blir kul och lite annorlunda.

Grillad majskyckling med kikärtsröra och chutneysås

För: 4 personer

Grillad majskyckling med chutneysås, syrlig feta- och kikärtssallad samt en maché och solrossallad

Grillad majskyckling:

4 majskycklingfiléer (frysta)
4 msk majskorn
4 vitlöksklyftor
1 tsk olivolja
2 msk persilja
2 tsk liquid smoke
1 msk äppelcidervinäger
1 lime
salt, peppar, grillkrydda

Chutneysås:

4 msk mangochutney
2 dl creme fraiche 34%
1/2 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, vitlökspulver

Feta- och kikärtssallad:

1 burk kikärtor
150g fetaost
1/2 lime
salt, peppar, spiskummin

Maché och solrossallad:

1 cm gurka
70g machésallad
70g rucola
15 st sockerärtor
3 msk solrosfrön
olivolja
salt, peppar, oregano
färsk persilja och gräslök

1. Tina kycklingen i kylen under dagen om den är fryst. Rör ihop pressad vitlök med hickorysås, vinäger, olja, kryddor och saften ifrån en lime. Mixa majskornen till en slät smet med mixer. Lägg i kycklingen i marinaden. Grilla kycklingen och pensla med jämna mellanrum på av marinaden på kycklingen. Skär gärna ett snitt för att kontrollera färgen på köttet då den är klar.

2. Rör ihop mangochutney med crème fraîche, vitlök, kryddor och vinäger.

3. Skölj kikärtorna och blanda ihop med smulad fetaost, saften ifrån en halv lime och kryddor.

4. Blanda rucola med maché, längdstrimlade sockerärtor och gurka. Rosta solrosfröna i lite olja tillsammans med hackad färsk persilja och gräslök samt kryddor. Låt svalna och strössla över salladen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.