Grillad, mör fläsksida med honungssmak

Recept på Fläsksida av Rapsgris

Jag har gjort fläsksida en gång tidigare. I ärlighetens namn är jag inte överförtjust i fläsksida med svål eftersom tycker det smakar för mycket som det luktar i en svinstia. Och tro mig, jag har varit på grisgård flera gånger så jag vet hur det luktar. Efter att ha lagat sida med svål för första gången tyckte jag att det var så där. Ändå ville jag ändå ge fläsksidan en andra chans. Alltså valde jag att skära bort svålen den här gången och tillaga den lite annorlunda.

Mört kött som får förkokas

Vilken skillnad! Den blev underbart mör och god – precis så där mör som på tjocka ribs. Det är å andra sidan inte så konstigt eftersom ribs sitter på sidan. De tjocka ribsen styckas ut med mer kött från fläsksidan och de tunna spareribsen är tunnare, dvs har mindre kött.

I vanlig ordning använde jag fläsksida från Rapsgris® eftersom det är ett så himla fint och lätthanterligt kött med god smak. Det här kommer jag absolut att göra igen, och nu har jag dessutom fått en ny favoritdetalj att tillaga. Så oväntat. Tänk på att svålen väger en del vilket gör att totala vikten på köttet då minskar.

Fläsksida i Crock Pot

Denna goda fläsksida görs i ugn och går sedan hamna på grillen. Har man en riktigt stor kastrull kan man också försjuda den i kastrull på låg temperatur i cirka 4 timmar eller i en Crock Pot eller Nordic Cooker. Jag testade faktiskt att göra den ena halvan i en slökokare eftersom sidan var för stor för att gå in i ugnen. Kör då slökokaren på högsta läget i 5 timmar. Vi gjorde både ribs och fläsksida vid detta tillfälle och på bilden är det ribs.

» Servera förslagsvis med denna goda potatissallad med creme fraiche och dill.

Grillad, mör fläsksida med honungssmak

För: 4 personer

Grillad, mör fläsksida med honungssmak

Grillad fläsksida:

1-1,5 kg hel fläsksida med svål
4 dl rött vin
7 vitlöksklyftor
salt, peppar, persillade
vatten

Till pensling:

0,5 dl olja
2 msk balsamvinäger
2 msk grillsås
peppar, grillkrydda med honungssmak

1. Skölj fläsksidan och lägg den på en skärbräda. Skär bort svålen men behåll fettet under svålen.

2. Lägg köttet i en kantad ugnsplåt med fläsksidan nedåt. Krydda köttet och slå på rödvinet. Häll på vatten så det nästan täcker men låt fettkappan vara ovan vätskan. Skala och halvera vitlöksklyftorna och fördela ut dem runt om. Ställ in i ugnen i 2 timmar i 150°C och sedan ytterligare 2 timmar i 100°C. Slå av vätskan och låt sidan svalna.

3. Rör ihop olja, balsamvinäger och grillsås. Grilla köttet och pensla med oljan. Krydda med peppar och honungs-grillkrydda. Servera till potatissallad med creme fraiche och dill.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.