Grillad oxfilé med ugnsrostade rotsaker och bearnaisesås

Oxfilé till nyår

Ingen nyårsafton utan oxfilé! I alla fall om den stora massan får välja. Oxfilé är en kär favorit hos många eftersom det är en köttdetalj som blir mör utan större ansträngning. Det är helt enkelt svårt att misslyckas med oxfilé, och det är ju skönt om man har gäster och prestationskrav.

Recept med vintips

Den här rätten är så klassisk som den bara kan bli. Oxfilé som grillas – allra helst på en vanlig kolgrill, men i ugn och i grillpanna går precis lika bra – ugnsrostade rotsaker och bearnaisesås. Vill man vara duktig gör man sig egen bearnaisesås, men för att slippa extra moment och saker som kan gå fel brukar vi köpa vår. Då ska det vara Lohmanders goda bearnaisesås.

Enkel mat som lagas i ugn

Rotsakerna är bra på det viset att de sköter sig själva i ugnen när man äter förrätten. Jag gillar verkligen mat som kan lagas i ugn eftersom man kan göra på precis det viset. Köttet kan man sedan steka på precis innan det är dags att äta. Supersmidigt. Den här rätten passar precis lika bra året runt – vare sig solen skiner och man vill grilla, eller omd et är nyårsafton och man vill äta något gott och enkelt.

Grillad oxfilé med ugnsrostade rotsaker och bearnaisesås

För: 4 personer

Grillad oxfilé med ugnsrostade rotsaker och bearnaisesås

Grillad oxfilé:

800g oxfilé
2 msk hallonbalsamico
3 msk hickosysås
0,5 dl rapsolja
salt, peppar, oregano

Ugnsrostade rotsaker:

2 gula lökar
5 potatisar
2 palsternackor
5 morötter
0,5 dl färsk rosmarin
salt, peppar

Sallad:

70g machésallad
1 burk liten majs
2 tomater

1. Skär löken till kvartar och motatisen till klyftor. Skär palsternacka och morot till stavar. Ringla olja i en ugnsfast form och ha ner rotsakerna. Strössla över färsk rosmarin och kryddor. Rosta i 225°C i cirka 30 minuter.

2. Skiva oxfilén till 2 centimeters tjocka skivor. Rör ihop hallonbalsamico, hickorysås och rapsolja med kryddor. Grilla köttet och pensla med marinaden under tiden. Köttet kan också stekas i grillpanna.

3. Blanda machésallad, majs och tärnade tomater. Servera med äppelcidervinäger till salladen och bearnaisesås.

Rekommenderat vin till: Castelforte Ripasso (nr 5352) 84:-


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.