Grillad fisk med rotsellerislaw och rostad potatis

Gott med grillat till sommarens middag

Få saker är så gott som grillad mat. Grillat kött, grillade grönsaker och grillad fisk – vad de alla har gemensamt är att de blir kanon på grillen. Men vad är det egentligen med grillat som är så bra? Ja dels har vi det praktiska som sker runt grillen, det vill säga att mingla och umgås, vända lite på det som grillas, sippa på ett glas vin, njuta av det fina vädret och att laga mat i godan ro. På själva grillen sker också något som kallas för maillardreaktion.

Maillardreaktion är en kemisk reaktion som sker mellan kolhydrater och aminosyror i den råvara som hettas upp. Utan upphettning sker ingen maillardreaktion. Maillardreaktionen uppstår också vid olika temperaturer beroende på råvara.

Vad är en maillardreaktion?

När denna berömda reaktion utövar sin magi får den tillagade råvaran en fin yta och massor av god smak. Det är också därför man bryner kött innan det kokas eller åker in i ugnen på låg temperatur. En förlegad myt säger att man ska bryna köttet för att stänga dess porer så inte köttsaften ska rinna ur. Det här är en förlegad myt som den tyske kemisten Justus von Liebig gav upphov till i början av 1800-talet. Det här är förstås inte ett av hans mest lysande påståenden. Märkligt nog går många fortfarande runt och tror att det är därför man bryner.

Så på tal om grillen, vad ska man lägga på den? Varför inte variera det hela med grillad pangasius med rotsellerislaw och rostad potatis? Redan här tänker kanske någon att pangasius ska man väl inte äta? Vad gäller ”larmet” om pangasius, som vissa hänvisar till, gäller det en en nyhet som publicerades för sex år sedan. Denna togs ur sitt sammanhang och saker har hänt sedan dess. I en post från 2017-02-14 hos Livsmedelsverket står det att ”I ett antal sändningar har förbjuden antibiotika, miljögifter över gränsvärden eller andra otillåtna ämnen hittats och då har fisken inte släppts in i EU.”

Örter

Ugnsrostad potatis

Grillad pangasius med örter och smör

Larmet om pangasius

Granskar man analyserna kan man se att många svenska fisksorter har högre värden av flera av de ämnen man testat i pangasius. Enligt Lukas Linné, pressekreterare på Livsmedelsverket får inga livsmedel säljas i Sverige om de anses farliga i normala mängder. Precis som Livsmedelsverket, rekommenderar jag att du väljer odlad fisk som är ASC-märkt. Inga recept är heller gjutna i sten, så vill man ändå inte ha pangasius till middag, kanske för att man helt enkelt inte gillar den, då föreslår jag att man byter till någon annan fisksort. Tips hittar du nedan.

Jag tycker i alla fall att pangasius är gott och gör sig bra på grillen. För att den inte ska bränna fast och gå sönder brukat jag grilla den på ett grillnät i silikon. Grillnätet tål inte så höga temperaturer, men å andra sidan ska inte fisk tillagas så hett ändå.

» Här hittar du fler recept till grillen

Grillad fisk med rotsellerislaw och rostad potatis

För: 4 personer

Grillad pangasius med rotsellerislaw och rostad potatis

Rotsellerislaw:

1 msk gula senapsfrön
1 tsk olja
1 tsk äppelcidervinäger
500g rotselleri
1 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
salt, peppar

Rostad potatis:

800g potatis
8 bitar soltorkade tomater i olja
2 knipplökar
salt, peppar

Grillad fisk:

1 dl hackade örter (ex dill, libbsticka, gräslök, oregano och tagetes)
50g smör
salt
4 pangasiusfiléer, torskfiléer eller koljafiléer

  • Blanda hela, gula senapsfrön med olja och äppelcidervinäger. Skala och riv rotsellerin i en matberedare. Blanda senapsfröna med majonnäs och creme fraiche. Blanda i den rivna rotsellerin och smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen minst en timme.
  • Gnugga potatisen ren och koka den i saltat vatten. Halvera potatisen och fördela ut potatishalvorna i en ugnsfast form. Ringla över lite olja och salt. Ställ in formen i ugnen och rosta på högsta temperatur med grilleffekt till potatisen fått färg. Blanda de rostade potatishalvorna med strimlade, soltorkade tomater och hackad knipplök. Smaka av med salt och peppar.
  • Hacka örterna och blanda med smält smör och salt. Grilla fisken och pensla med örtoljan under grillningen.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.