Grillad paprika och zucchini med gryn, vitlök och fetaost

Ett gott, grillat tillbehör

Försöker du som jag, att grilla så långt in på hösten som möjligt? Så fort solen tittar fram ska det grillas. Vad sägs då om en gott tillbehör till det grillade? Denna sallad bestående av grillad paprika och zucchini med gryn, vitlök och fetaost är en riktig goding. Precis som namnet antyder tillagas både zucchini och paprika på grillen, men passar inte vädret kan man naturligtvis tillaga dem inomhus i en stekpanna.

Madeleine Landley grillar korvSå här på sensommaren försöker jag jag att ta tillvara på de grönsaker som är i säsong, däribland zucchini och paprika. Till det hela passar en saltsyrlig fetaost som plockar fram det fina och söta i de grillade grönsakerna.

Matigt sallad

För att få salladen lite matigare använder jag också orzo-mix. Orzo är ett italienskt begrepp som egentligen är en typ av risformad pasta – lite som risoni. I Sverige däremot har Zeta tagit det hela steget längre och satt ihop en blandaning som de kallar före orzo-mix. Blandningen består av ekologiskt korn, bovete, lupin, bulgur, gula linser och gröna ärtor. Det hela är riktigt enkelt att laga; man har bara ner det i en kastrull med kokande, saltat vatten och låter det koka i 10 minuter. Eftersom vattnet ska slås av brukar jag inte mäta upp vattnet utan bara slå på 2-3 gånger mer än orzo-mixen. Jag är ärligt talat inte så mycket för färdiga blandningar, men jag gillar denna. Den blir smakrik och tuggig.

I salladen har jag också inlagda vitlökar i chilimarinad. Jag är helst såld på Druvans inlagda vitlökar i chilimarinad (och deras vanliga vitlökar). Den smakar lite curry men är inte särskilt het. Jag har provat andra sorter men Druvans är svårslagen. Själva oljan som blir över brukar jag spara och använda till sallader och att steka i. Mums! Servera salladen till kött, fisk, kyckling eller vego. Vill du servera salladen som en hel rätt kan du ha i proteinet i salladen och komplettera med kikärtor.

» Här hittar du fler recept på goda sallader

Grillad paprika och zucchini med gryn, vitlök och fetaost

Grillad paprika och zucchini med gryn, vitlök och fetaost

För: 4 personer som tillbehör

1 röd paprika
1 zucchini
1 dl inlagda vitlökar i chilimarinad (+ 2-3 msk av oljan)
2 dl orzo-mix
150g fetaost
salt, peppar

  • Kärna ut och skär paprikan till remsor – ska du grilla paprikan skär du den till fyra stora klyftor. Halvera zucchinin på längden och skär den till halvmånar – behåll den i halvor om den ska grillas.
  • Ha ner paprika och zucchini i en stekpanna med olja. Stek tills de fått fin yta runt om. Använd gärna lite av oljan från vitlöken. Salta och peppra. På grillen grillar du paprika och zucchini tills den mjuknat och fått lite yta. Skär sedan till remsor och halvmånar.
  • Koka orzo-mixen enligt anvisningen på förpackningen.
  • Blanda orzo-mixen med de grillade grönsakerna, vitlökar och smulad fetaost. Smaka av med salt och peppar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.