Grillad picanha med ris, kantareller och ugnstorkade tomater

Vad är picanha?

Har grillen gått varm denna sommar? Varför inte lägga något annorlunda på den, som grillad grillad picanha med ris, kantareller och ugnstorkade tomater? Picanha (uttalas pickannja), eller rostbiffslock med fettkappa som den också kallas, är en vanligt förekommande styckningsdetalj i Brasilien och kommer oftast från nöt.

Vissa butiker har picanha, men det kan vara lite svårt att få tag i. Hittar du ingen picanha kan man också byta mot triangelstek/tritip eller rumptail. Picanha är en stor, platt bit från kossans övre bakdel som påminner lite om flankstek till utseendet, med en tjock fettkappa. Däremot har picanhan mer insprängt fett och är ett grovtrådigare och mer smakrikt kött.

Recept för grillen

Grillad picanha med ris, kantareller och ugnstorkade tomater passar fint att laga på sensommaren när de första kantarellerna dykt upp i vägkanten. Picanhan lägger man på grillen och ger lite tid. Grilla den först över kolen så den får yta. Sedan låter man den gå klart vid sidan av kolen, precis som när man bbq:ar. Det krävs alltså lite tålamod.

Eftersom picanha är en typisk brasiliansk detalj passar den utmärkt med ett smakrikt ris till. Vanligt i Brasilien är att man först rostar riset med vitlök och olja, sedan kokar man klart det på vanligt vis. Precis så görs detta ris, men för extra smak och färg blandas riset också med kantareller, kikärtor, ugnstorkade tomater och örter. Servera med det skivade köttet och njut i kvällssolen.

» Här hittar du fler recept för grillen

Grillad picanha med ris, kantareller och ugnstorkade tomater

För: 4 personer

Grillad picanha med ris, kantareller och ugnstorkade tomater

Picanha med lime och vitlök:

1 lime
5 stora vitlöksklyftor
1 kg picanha eller triangelstek (tritip/rumptail)

Ris med kantareller och soltorkade tomater:

400 romanticatomater eller babyplommon
1 dl olja
4 stora vitlöksklyftor
5 dl basmatiris
6 dl vatten
200g kantareller
1 tetra kokta kikärtor
1 dl färsk, hackad dill
1/2 kruka bladpersilja
salt, peppar

1. Skölj och ansa köttet från segt fett. Hacka vitlök och ha ner i en påse tillsammans med pressad lime. Lägg även ner limeskalen i påsen. Salta och peppra köttet runt om och lägg ner det i påsen. Knyt ihop och massera köttet så allt blandas. Lägg in i kylen under dagen. Ta fram köttet 1-2 timmar innan det är dags att grilla.

2. Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt med snittytan uppåt. Baka i 200°C i 1,5 timme.

3. Stek kantarellerna till vätskan försvunnit. Ha sedan ner en klick smör och salta och peppra. Skölj kikärtorna.

4. Ha ner olja i en kastrull och pressa ner vitlöken. Låt vitlöken stekas några sekunder i oljan – se till att den inte bränns, och ha sedan i riset. Stek riser under omrörning 1-2 minuter, så sedan på vattnet. Dra ner värmen så det knappt puttrar och låt riset kokas klart under lock i cirka 10 minuter eller tills vätskan försvunnit. Blanda riset med ugnstorkade tomater, kikärtor, kantareller och hackade örter. Smaka av med salt och peppar.

5. Grilla picanhan hel, allra helst över kol. Lägg kolen i ena änden av grillen och lägg på köttet över kolen. Låt köttet få fin yta och flytta det sedan till delen i grillen utan kol. Låt köttet gå klart till det fått en rosa kärna – kontrollera genom att skära ett snitt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.