Grillad pizza med ramslök, soltorkade tomater och champinjoner

Varför är ramslök så populärt?

För ett par år sedan var jag på en ramslöksresa till Kinnekulle. Innan detta visste jag faktiskt ingenting om ramslök – jag hade inte ens hört talas om det. Under resan besökte vi Munkängarna som är ett underbart område där ramslöken växer i drivor. Just när vi var där blommade också ramslöken vilket gjorde att det var som traska i ett vitt hav. Det var fantastiskt vackert.

RamslöksblommorTrots resan ner till södra Sverige blev jag ändå inte så begeistrad som många kan bli. Jag kan förstå att kockar och matälskare blir lyriska så fort ramslöken dyker upp på vårkanten, för det är en lika fin primör som både sparris och rabarber. Dock var det inte förrän i år som jag verkligen kommit att laga mycket mat med ramslök. Jag skulle fortfarande inte vilja sälla mig till skaran som går upp i brygga av lycka så fort den kommer. Dock tycker jag ramslöken är en trevlig ört som passar i mer än vad man kan tro.

Ramslöken är en flerårig ört enligt växternas gruppering. Den går också att använda precis som vilken ört som helst, exempelvis basilika eller timjan. Allt som du i vanliga fall har örter eller vitlök på eller i passar ramslöken till – det är bara att byta.

Massor av recept med ramslök

Förra våren var jag och plockade ett lass med ramslök. Som en kul utmaning bestämde jag mig sedan för att laga mat med ramslök varje dag till den tog slut. Mest för att bevisa för mig själv vilken användbart ört detta är. Jag har tidigare provat alla de klassiska ramslöksrecept de flesta lagar; ramslökssoppa, ramslöksost, ramslökssmör och soltorkade tomater med ramslök. Nu ville jag ta det steget längre som i denna hamburgerdressing med ramslök. Eftersom solen behagade dyka upp några kvällar i rad passade vi på att grilla pizza. Vad är då inte bättre än att toppa de nygrillade pizzorna med finstrimlad ramslök.

Jag vill påpeka att ramslöken ska på efter grillningen, annars blir smaken för klen för att konkurrera med alla de andra smakerna på pizzan. Samma gäller oliver och korv som också ska på efter – precis som på en riktig italiensk pizzeria. Känns det som för mycket ingredienser enligt receptet under väljer man de som känns godast. Under receptet hittar du förresten ett vitt vintips som passar kanon till pizzan. Vill du inte använda färdig pizzadeg? Prova detta recept på hemmagjord pizzadeg som är fenomenalt gott.

» Här hittar du fler recept med ramslök

Kolla gärna in gärna videon nedan där vi ger oss ut och letar ramslök.
 

Grillad pizza med ramslök, soltorkade tomater och champinjoner

För: 4 personer (3 pizzor)

Grillad pizza med ramslök, soltorkade tomater och champinjoner

Grillad pizza:

240g rökt påläggsskinka
10 bitar soltorkade tomater
1 röd paprika
350g färska champinjoner
250g mozzarella (2 paket)
2 gula lökar
3 pizzakit med tomatsås
500g riven ost

Topping:

25 blad ramslök
2 dl urkärnade kalamataoliver
120g pepperoni salami
1 kruka basilika
70g rucola (1 påse)
2,5 dl solrosfrön
balsamico

1. Strimla skinka, soltorkade tomater och paprika. Skiva champinjoner och mozzarella och hacka löken.

2. Hetta upp grillen till 200°C med en pizzastenen på gallret.

3. Rulla ut pizzadegarna på varsitt bakplåtspapper. Pimpa gärna tomatsåsen med lite extra oregano, timjan , salt och peppar. Skeda över tomatsåsen och strössla ut champinjoner, skinka, soltorkade tomater, paprika, lök, mozzarella och riven ost. Vänta med de övriga ingredienserna.

4. Lägg pizzan på stenen med bakplåtspappret. Grilla pizzan cirka 3 minuter och kolla sedan om bakplåtspappret går att dra bort. Grilla klart i cirka 3 minuter till, eller till osten smält och den fått en fast botten.

5. Skiva oliver och strimla ramslöken fint. Fördela ut salamiskivor och oliver. Strössla över ramslök, basilika, rucola och solrosfrön. Ringla över balsamico och servera. Upprepa samma procedur med de övriga pizzorna.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.