Grillad rostas med ljummen bulgursallad och bearnaisecreme

Grillad sommarmat till helgen

Jag måste säga som det är; Jag är absolut köttätare, men nu för tiden äter jag mycket mindre kött än tidigare, och framför allt när det kommer till nötkött. Det har bara blivit så. Jag har nog alltid föredragit griskött mer än nötkött, men när det kommer till nötköttet har jag några delar jag gillar lite extra. Flankstek, högrev och ryggbiff hänger således med hem emellanåt.

Rostas, som är den möraste delen av rostbiffen, är också en sjysst detalj så passar fint att både grilla och ugnssteka. Jag väljer den alltid före oxfilé eftersom den är precis lika bra. I denna rätt bestående av grillad rostas med ljummen bulgursallad och bearnaisecreme hamnade rostasen hel på grillen tillsammans med salt, peppar, grillkrydda och vitlökspulver. Alltså inga meckiga marinader eller tusen kryddor.

Lättgrillat kött utan krusiduller

Det enda man behöver tänka på är att ta fram köttet i god tid innan det ska grillas så det inte får en chock när det hamnar på en heta grillen och paniksläpper all sin vätska. Sedan är det bara att pudra över kryddorna på köttet under grillningen. Jag kör rostasen till en innertemperatur på 54°C. Då brukar den vila upp sig några ytterligare grader efter grillningen och blir perfekt när man ska äta 10–15 minuter efteråt.

Bulgursalladen och såsen kan man med fördel göra i förväg. Jag brukar ofta göra salladen på morgonen och ställa in i kylen. Sedan är halva jobbet gjort när man ska äta och man kan grilla i godan ro utan en massa stress. Det här är också perfekt om man ska ha gäster som man vill hinna umgås med. Och du, vill du inte grilla köttet kan du först steka på det i en stekpanna och sedan låta det gå klart i ugnen i cirka 100–125°C tills det kommit upp i rätt innertemperatur.

» Här hittar du fler goda grillrecept

Grillad rostas med ljummen bulgursallad och bearnaisecreme

Grillad rostas med ljummen bulgursallad och bearnaisecreme

För: 4 personer

Bulgursallad:

1 morot
1/2 broccolihuvud (125g)
1,5 dl bulgur
1/2 röd lök
1 vitlöksklyfta
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl inlagd, strimlad paprika
1 burk kokta kikärtor (á 400g)
1 liten burk majs
1 dl svarta urkärnade kalamataoliver
35g rucola (1/2 påse)
5 bitar soltorkade tomater i olja
0,5 dl olivolja
salt, peppar
1 färsk grön chilifrukt

Grillad rostas:

600g hel rostas
salt, peppar, grillkrydda, vitlökspulver

Bearnaisecreme:

1 dl färdig bearnaisesås
1 dl crème fraiche

  • Strimla moroten till cirka tre centimeter korta stavar och dela broccolin till mindre träd. Sjud i saltat vatten i cirka 5 minuter.
  • Koka bulgur tillsammans med salt, olja och buljong enligt anvisningen på paketet. Vänd ner bulgurn i skålen och smaka av med kryddor och färsk persilja.
  • Hacka rödlök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner lök och vitlök. Stek på medelvärme tills det mjuknat. Ha i pumpafröna i pannan och stek ytterligare någon minut. Skrapa ner i en skål och blanda med inlagd paprika, sköljda kikärtor, avrunnen majs, oliver, rucola, strimlade, soltorkade tomater de kokta grönsakerna och bulgurn. Blanda med olivolja och smaka av med kryddor. Servera salladen ljummen (den går utmärkt att värma lite i micron).
  • Skölj av köttet och torka det. Grilla rostasen hel, långsamt på grillen (ca 120-150°C i grillen). Krydda runt om under grillningen. Kör till 54°C i innertemperatur. Låt svalna – utan folie – i 10 minuter. Tranchera tunt och lägg ut skivorna på en tallrik. Krydda ovansidan på skivorna innan servering.
  • Rör ihop bearnaisesås med crème fraiche.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.