Grillad rostbiff med korvsmör och matvetesallad

Goda recept till grillen

Jodå, grillen går varm och dofterna från nygrillad mat ligger som en härlig bakgrundston i luften. Grillat är gott, och visst är det också så mycket trevligare att äta maten utomhus. Den svenska vintern är alldeles för lång och jag får säga vad jag tycker. Självklart vill jag alltså ut i naturen så fort det ges tillfälle. Jag gillar verkligen inte snö och kyla och håller mig helst inomhus då. Utan kontrasterna hade vi visserligen inte uppskattat sommaren lika mycket, men jag hade gott kunnat tänka mig några extra månader med sol och värme och några färre mes kyla och mörker

God och enkel sommarmat

Grillad rostbiff med korvsmör och matvetesalladNu när sommaren är här passar jag i alla fall på att laga så mycket det bara går utomhus. Det gör inget om det tar tid – som exempelvis när man gör grillad rostbiff med korvsmör och matvetesallad. En hel bit rostbiff behöver nämligen lite tid på grillen för att blir ordentligt klar. Å andra sidan finns det massor av goda saker man kan mumsa på under tiden som maten grillas.

Jag gillar exempelvis dessa pumpaquesadillas med Västerbottensost. Även dessa grillade laxrullar med getost passar fint att lägga på grillen vid sidan av. De blir klara mycket snabbare och passar fint att nibbla på medan huvudrätten grillas klart. Som små munsbitar.

Korvsmör?

Grillad rostbiff med korvsmör och matvetesallad är trots allt en riktigt enkel rätt som går snabbt att svänga ihop. I detta recept har jag använd ramslök, men självklart går det lika bra att byta mot gräslök. Två matskedar borde räcka. Den örtiga och matvetesalladen med lätt citruston passar riktigt bra till rostbiffen och korvsmöret. Ja, korvsmör är en annorlunda variant på kryddsmör som man kan variera med den korvsort man tycker extra om – exempelvis chorizo för lite mer hetta. Jag tycker väldigt mycket om isterband och tyckte det kunde vara spännande att göra smör med den. Precis som alla recept här i Landleys kök ska des ses som inspiration och behöver inte följas till punkt och pricka. Alltså kan man byta rostbiffen exempelvis mot oxfilé. Vill man inte ha kött passar det lika bra med grillad fisk, kyckling eller något vegetariskt.

» Här hittar du fler recept som passar på grillen

Grillad rostbiff med korvsmör och matvetesallad

För: 4 personer

Grillad rostbiff med korvsmör och matvetesallad

Matvetesallad:

4 dl matvete
4,5 dl vatten
salt
20 cm gurka
1 dl hackad bladpersilja
10 blad ramslök (eller 2 msk gräslök)
1 dl hackad libbsticka
0,5 dl kallpressad olivolja
1 liten citron
salt, peppar

Korvsmör:

1 isterband
50g smör
salt

Grillad rostbiff:

500g rostbiff
1/2 citron
1/2 påse pepparrub
0,5 dl grillsås
0,5 dl rapsolja
1 msk tryffelolja
salt, peppar

1. Koka matvetet i saltat vatten på låg värme under lock i 15 minuter. Tärna gurka och grovhacka alla örter. Blanda matvetet med gurka, örter, olja, citronsaft samt salt och peppar.

2. Stek korven så skinnet spricker. Skrapa ur innanmätet och stek så det får yta. Låt isterbandsköttet svalna, blanda sedan med rumsvarmt smör och en nypa salt. Rulla in smöret i plastfolie till en korv och lägg i frysen cirka 20 minuter så det stelnar. Lägg sedan i kylen.

3. Pressa citronsaft över rostbiffen och klappa in den runt om med rub. Grilla köttet till en innertemperatur om cirka 50-55 grader. Rör ihop grillsås, rapsolja och tryffelolja. Pensla runt om under grillningen. Salta och peppra. Låt köttet vila under folie i fem minuter innan det skärs upp tunt.

Grillad rostbiff med korvsmör och matvetesallad

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.