Grillad ryggbiff med bearnaise och klyftpotatis

Enkelt recept till helg och fest

Vilken är din favorit-köttdetalj? Frågar du mig så är en av favoriterna ryggbiff. Det var för ett par år sedan som jag fick tipset från en av mina kunder på Scan. Jag behövde en riktigt sjysst köttdetalj, men ville inte använde mig av den klassiska gamla oxfilén. Då rekommenderade han ryggbiff. Det här är ett av de bästa tipsen jag fått, för idag är ryggbiff en stor favorit för mig som ofta hamnar på grillen eller lagas hel i ugnen. Köttet är billigare än oxfilé men blir i stort sett lika mört och fint.

Vad kan man laga av ryggbiff?

Styckningsschema NötköttRyggbiffen sitter som namnet antyder på kossans rygg, nämligen på bakre halvan av ryggen, mellan entrecôten och rostbiffen. Jag lagar allra oftast ryggbiff hel i bit som jag sedan skivar. När jag vill få det klart snabbare brukar jag skiva det.

Ska jag laga ryggbiffen hel i bit steker jag på den relativt hårt innan eller efter den varit i ugnen. Steker man den efter den varit i ugnen kallas det reverse sear – typ omvänd bryning på svenska. Då ska man också komma håg att avsluta tillagningen vid en lägre innertemperatur eftersom köttet fortsätter att stiga i temperatur i stekpannan. Här hittar du fler recept med ryggbiff.

Använd en termometer

På hela bitar använder jag nästan uteslutande en termometer instucken i köttet eftersom den slutliga temperaturen är viktigare än tiden köttet tillagas. Dessutom kan olika ugnar bete sig olika, och naturligtvis är alla köttbitar olika stora, vilket i största grad påverkar tillagningen. Här hittar du alla rekommenderade innertemperaturer för olika styckningsdetaljer.

Till hela bitar är det enklast att ha en termometer instucken i köttet under hela tillagningen (då rekommenderar jag en Weber iGrill 2). Uppskivade bitar brukar jag grilla på känsla, men är man minsta osäker på när köttet är klart kan man enkelt ta tempen på det med en handhållen stektermometer.

Hur tillagar man ryggbiff?

KöttSå hur ska man tillaga en ryggbiff? Ja, denna köttdetalj är relativt mager vilket innebär att den inte har särskilt stor marmorering. Vad det betyder i sin tur är att det inte finns så mycket fett insprängt i köttbiten. Som regel ska en bit med mycket insprängt fett tillagas längre tid och på lägre temp medan en mager bit ska tillagas kortare tid och varmare. Alltså brukar jag behandla ryggbiff ungefär som en oxfilé. Medium runt 55-62°C, eller lite rödare brukar bli bäst.

Tänk på att muskelfibrerna inte går i samma riktning rakt igenom ryggbiffen. Titta alltså hur fibrerna går och rikta sedan kniven därefter så att du skär tvärs över fibrerna. Skär man köttet i samma riktning som fibrerna finns det en risk att köttet upplevs som segt.

För att hålla det enkelt i denna rätt på grillad ryggbiff med bearnaise och klyftpotatis skivas köttet. Är du osäker använd som sagt en termometer och ta tempen på köttet. Har man inte en grill kan man också steka köttet i stekpanna. Med en grillpanna med ränder i botten får köttet ett snyggt utseende.

Klassiskt recept med kött, potatis och bearnaise

Denna rätt är verkligen en klassiker. Den passar fint till såväl helg som till när man har gäster. Vi har nog till och med serverat den till nyårsafton. Då kan man byta klyftpotatisen mot exempelvis en krämig potatisgratäng. Att den är så enkel och lättlagad är bara ett plus. Medan potatisklyftorna sköter sig själva i ugnen fixar man köttet. Vill man slå sig egen bearnaisesås passar man också på att göra det under tiden. Jag brukar dock hålla det enkelt och köpa färdig bea. Servera med en näve småtomater och en påse blandad sallad. Klart!

» Här hittar du fler goda recept som passar till grillen

Grillad ryggbiff med bearnaise och klyftpotatis

För: 4 personer

Grillad ryggbiff med bearnaise och klyftpotatis

Grillad ryggbiff:

4 skivor ryggbiff (cirka 600-800g)
grillolja
salt, peppar

Klyftpotatis:

800g fast potatis
0,5 dl rapsolja
2 tsk grillkrydda
salt, peppar
0,5 dl mandel
5 bitar soltorkade tomater
2 msk hackad persilja

Övrigt:

1 burk bearnaisesås eller enligt detta recept
1 näve småtomater
1 påse blandad sallad

  • Skiva köttet till 1-1,5 centimeter tjocka skivor om det är i bit. Lägg köttet i en påse med grillolja. Stäng påsen och massera köttet så det blandas med grilloljan. Låt ligga svalt ett par timmar. Ta fram köttet en timme innan det är dags att grilla. Grilla köttet till en innertemperatur på cirka 62°C. Pensla med grilloljan och krydda under grillningen.
  • Gnugga potatisarna rena och skär dem till klyftor. Fördela ut potatisklyftorna på en ugnsplåt och ringla över olja och krydda. Rosta potatisklyftorna i 225°C på över- och undervärme eller varmluft i 200°C i cirka 30-40 minuter – eller till de är klara. Rör gärna om bland potatisarna efter halva tiden för en jämnare rostning. Hacka mandel, soltorkade tomater och persilja. Blanda hacket och strössla över potatisen medan den är varm.
  • Servera med bearnaise, tomater och sallad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.