Grillad sallad med zucchini, paprika och fetaost

God och grillad sommarmat

Olika typer av matiga sallader har stått på menyn många kvällar den här sommaren. Att svänga ihop en matig sallad är smidigt och är lätt att komplettera med de tillbehör man vill ha. Kan salladen lagas utomhus och vädret tillåter är det bara ännu bättre.

Grillad sallad med zucchini, paprika och fetaost är en ny och smakrik favorit hos oss. Vi grillade paprika och zucchini på grillen medan det övriga tillagades i stekpanna på en kokplatta bredvid grillen. Till det hela serverade vi nygrillad flintastek med färsk, skivad chili, en sås bestående av soja, ingefära och chili samt en trevlig Crianza i glaset.

Flintastek med chili

Globalknivar

Sommarvy

Matig sallad som tillbehör

Jag har ofta lite frön till salladerna eftersom det adderar en knaprig textur. Denna gången bestämde jag mig för att använda havrekärnor som jag stekte i olja. Först stekte jag på lite högre värme så de får yta. Sedan sänkte jag värmen och lät dem gå klart så de mjuknade. På så vis blir havren knaprig på ytan med en al dente kärna. Det blir lite samma resultat som med frön men med en tuggigare konsistens. Gillar man inte havre – eller är glutenallergiker, kan man byta mot solrosfrön.

Jag som har kirskål över hela tomten lagar en hel del mat med det. Det är bara att gå ut och plocka sit ett lass. Så fort man klippt ner dem kommer det nya, fina och späda – på gott och ont. Den som inte har tillgång till kirskål kan byta mot rucola eller bladspenat. Vi grillade som sagt flintastek till som vi skar upp till små munsbitar efter den grillats och fått vila, men självklart går det lika bra med exempelvis fisk, fågel eller något vegetariskt till.

» Här hittar fler goda recept på sallader att servera till kött och vego

Grillad sallad med zucchini, paprika och fetaost

Grillad sallad med zucchini, paprika och fetaost

För: 4 personer

1 zucchini (ca 300g)
1 röd paprika
1 dl havrekärnor
0,5 dl olivolja
salt, peppar
2 vitlöksklyftor
1/2 rödlök
35g kirskål
150g fetaost

Tillbehör:

800g flintastek
1 röd chilifrukt
1 burk soja, ingefära & chili-sås

  • Skiva zucchinin i centimetertjocka skivor. Kärna ur och skär paprikan till klyftor. Fördela ut grönsakerna på grillen och grilla tills de mjuknat och fått lite färg. Pensla grönsakerna med lite olja och salta ett varv under grillningen. Strimla upp paprikan när den är klar.
  • Ha olja i en stekpanna och ha ner havren. Stek först på lite högre värme så de får lite yta, sänk sedan till medelvärme och låt dem mjukna under cirka 10-15 minuter. Rör om då och då och salta ett varv.
  • Ha ner finhackad vitlök i pannan och låt den värmas 1-2 minuter med havren. Skär rödlöken till klyftor och strimla kirskålen. Ha ner i pannan och låt det värmas med det övriga i cirka 1 minut. Ös sedan över allt i en skål tillsammans med den grillade zucchinin och paprikan. Smula över fetaost och peppra. Ringla över lite extra olivolja.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.